A presztízs fontosabb

A magyar férfiak fontosabbnak tartják az állás presztízsértékét és a fix munkaóra-számot, mint a fizetést és a szakmai fejlődési lehetőséget. Ez derül ki a National Geographic és az NRC közös reprezentatív kutatásából, melynek eredményét a napokban publikálták.

A munkahelyválasztáskor sokan többféle szempontot mérlegelnek és bár azt gondolnánk, hogy a fizetés a legtöbbször az első helyen van, ez közel sem igaz. Legalábbis ebből a kutatásból az derül ki, hogy fontosabb, hogy a választott szakma megbecsült legyen.

 

Fizetés, megbecsülés

18-49 év közötti magyar férfiakat kérdeztek meg a témában és a válaszadók 67 százaléka úgy fogalmazott, hogy a mindennapokban stabilitásra törekszik. A kutatásból kiderült, hogy a karrierválasztásnál a fizetés összege mintegy 20 százalékuknak fontos, a 80 százaléknak kevésbé vagy egyáltalán nem. Hogy mégis mi az, ami fontos?

A válaszadók nagy többségének, mintegy 80 százalékának az, hogy a szakmáját mások is megbecsüljék. A megbecsültség természetesen jó érzés, együtt jár egyfajta büszkeséggel és az ember a munkáját is elhivatottabban végzi, ha úgy érzi, hogy megbecsülik, van a munkájának értéke, a szakmájának presztízse. Azonban nemcsak erre a kérdésre keresték a választ az 500 fő részvételével végzett kutatáson, hanem arra is, hogy mit gondolnak a férfiak rugalmas munkaidőről, vagy hogy fontos-e számukra az otthoni munkavégzés lehetősége.

 

Rugalmas munkaidő, otthoni munkavégzés

A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a férfiak negyedének fontos az, hogy otthonról is elvégezhető munkát válasszon. A home office-t a budapestiek egyötöde, a vidékiek majdnem egyharmada részesíti előnyben. A rugalmas munkaidő is fontos, a válaszadók 40 százaléka teszi e mellé a voksát, a többiek viszont a fix munkaidőre szavaztak. A megkérdezettek mintegy 4 százaléka tartja csak fontosnak, hogy flexibilis munkahelyen dolgozzon. A kutatásban 500 férfit kérdeztek meg a 18-49 éves korosztályból, reprezentatív vizsgálatot végezve korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió alapján.

Forrás: Lépés Magazin

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A presztízs fontosabb

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 36

More in Karrier, Szakmák
kétkezi munkások hiánya
Mit jelent a mindennapokban a kétkezi munkások hiánya?

A fizikai munka manapság nem, hogy nem vonzó, sőt. Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor a...

Hogyan legyél erdőgazdálkodó?
Mit kell tenned erdőgazdaként?

Hogyan legyél erdőgazdálkodó? Nem elegendő az erdő és a benne lévő faállomány megvásárlása, hiszen erdőgazdaként vannak...

Close