Drágább euró árfolyam – magasabb külföldi fizetések?

Igen! Míg Magyarországon az emberek többségének erősen meg kell húznia a nadrágszíjat az egyre emelkedő árak miatt, amelyet a forint értékének csökkenése okoz, vannak, akik kihasználják, s javukra fordítják a kialakult helyzetet. Hogyan? Külföldi munkavállalással, amely most többet hoz konyhára, mint valaha! 

Ugyanazért a fizetését több munka – ezt a helyzetet szinte mindenki ismeri hazánkban, hiszen miközben egyre többe kerülnek a boltokban az alapvető élelmiszerek, és mindennek az ára az egekbe szökik, a fizetések alig emelkednek. 

Vannak, akik megpróbálnak lefaragni a kiadásokból, és elfogadják a szerényebb életszínvonalat, míg mások túlórákat, plusz műszakot, hétvégi munkát vagy másodállást vállalnak. Bár így kevesebb idő jut kikapcsolódásra és a családra, nem kell lemondaniuk semmiről. 

Létezik azonban egy másik út: ugyanazért a munkáért több pénz – külföldi munkavállalással. Szakképzettség, nyelvtudás és saját autó nélkül is megkeresheted itthoni fizetésed többszörösét, ha magyar cégen keresztül vállalsz külföldi munkát. 

Ráadásul az árfolyamváltozások miatt most lényegesen többet kereshetsz, mint például egy évvel ezelőtt. 

 

Mivel jár számunkra az euró árfolyamemelkedés? 

2021-ben 1 euró 350 forintot ért, ma azonban, 2022-ben már ugyanez az 1 euró 400 forintnak felel meg. 

Vagyis, ha nyaralni mész külföldre, és eurót vásárolsz, akkor most rosszabbul jársz, mint tavaly, hiszen 50 forinttal drágábban tudod megvenni. 

Ugyanez a helyzet, ha külföldi oldalról vásárolsz, ahol euróval kell fizetni – több forintodba fog kerülni a termék. 

Ezzel szemben, aki most külföldi munkát vállal, az nem elszenvedi, hanem hasznot húz az euró árfolyam emelkedése miatt kialakult helyzetből. Emiatt ugyanis a forintban számolt jövedelmek is magasabbak, mint 2021-ben. 

 

Mennyi az annyi? 

Vegyünk alapul egy átlagos fizetést, amelyet betanított munkásként megkaphatsz külföldön – számoljunk nettó 1600 eurós bérrel! Ebben az esetben adóázás után 1600 eurónak megfelelő forint lesz a jövedelmed. 

Tavaly, amikor 350 forint volt az euró, ez azt jelentette, hogy 560.000 forintot utaltak a bankkártyádra. 2022-ben, amikor 400 forint az euró, ugyanazért a munkáért 640.000 forintot kaphatsz meg tisztán. 

Tehát (nettó 1600 eurós jövedelem esetén) az 50 forintos euró árfolyamkülönbségnek köszönhetően 2022-ben 80.000 forinttal kereshetsz többet, mint tavaly

 

Elszenveded vagy kihasználod a helyzetet? 

A döntés a te kezedben van. Választhatod azt a lehetőséget, hogy meghúzod azt a bizonyos nadrágszíjat, spórolsz, lemondasz… Esetleg vállalhatsz több munkát, hogy ugyanazt az életszínvonalat tudd biztosítani magadnak és a családodnak, mint eddig, de akkor kevesebb időd jut a szeretteidre és a pihenésre. 

Vagy megalkuvás helyett kihasználhatod a lehetőséget, és jelentkezhetsz magyar cégen keresztül külföldi munkavégzésre! 

Ha kiküldetés keretében vállalsz külföldi munkát, munkáltatód egy magyar cég lesz, a magyarországi TB jogszabályok alapján fogsz járulékokat fizetni, és leendő munkatársaiddal az anyanyelveden, magyarul fogsz beszélni. 

Ráadásul csupán 3 hetet kell havonta dolgoznod, a negyediket pihenéssel töltheted – akár a családodhoz is hazautazhatsz! Nem kell kizsigerelned magad több műszak, hétvége és túlóra vállalásával. Mivel a szállásodról és a rezsiről a munkáltatód fog gondoskodni, fizetésed jelentős részét hazaviheted majd! 

Melyik lehetőség a szimpatikusabb? Te melyik utat választod?  

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Drágább euró árfolyam – magasabb külföldi fizetések?

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.54)