A történelemvizsgákkal folytatódtak az írásbeli érettségik


A történelemvizsgákkal folytatódtak az érettségik szerdán, a diákok közép- és emelt szinten adnak számot tudásukról.

Az Oktatási Hivatal szerdai közleménye szerint történelemből középszinten 1 235 helyszínen 67 025 vizsgázó (közülük 1 903-an angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 125 helyszínen 5 831 vizsgázó (közülük 127-an angol, francia, német, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven) tesz érettségit.

A középszintű írásbeli 180 percig tart, az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik. Továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz.

A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot.

A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

Forrás: MTI
Kép forrása: Koszticsák Szilárd , MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A történelemvizsgákkal folytatódtak az írásbeli érettségik

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Közoktatás
Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Vegyes nehézségűeknek találták a diákok a matematika érettségi feladatait

Megoldhatóaknak, de egyúttal vegyes nehézségűeknek találták a keddi matematika érettségi írásbeli feladatait a vizsga után az...

Érettségi - Matematika írásbeli
Érettségi – A matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgák

Matematikából adnak számot tudásukról az érettségizők kedden országszerte. Az Oktatási Hivatal MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint...

Close