Egy izgalmas és kevéssé ismert szakma – az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus

Bár az első hallásvizsgálat már a születés után, az újszülött 0-4 napos korában megtörténik a kórházban, mégis nagyon kevesen tudják, mit is csinál pontosan egy audiológiai asszisztens és hallásakusztikus.

Az Apave Akadémia összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a szakmáról.

Az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus a fül-orr-gégész szakorvost segíti a fülészeti betegségek diagnosztikájában, az orvos utasításait követve. Az egyszerűbb, szubjektív és objektív vizsgálatokat, valamint a különféle életkorhoz, foglalkozáshoz kötött szűrővizsgálatokat maga is elvégzi. Például a hangvillavizsgálatot, az audiometriát, a beszédérthetőséget, a reflexvizsgálatot vagy az agytörzsi válaszok vizsgálatát.

Munkájának alapvető célja azoknak a betegeknek a kezelése, problémáiknak megszüntetése, akik hallásukkal kapcsolatos panaszokkal fordulnak orvoshoz. A hallássérült, hallókészülék használatára szoruló betegek rehabilitációját támogatja; segít kiválasztani a megfelelő hallókészüléket, amit aztán beilleszt és finomhangol. Emellett részt vesz az eszköz használatának betanításában.

Az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus szakma azok számára ajánlott, akik szeretnének mások számára segítő, hasznos tevékenységet folytatni, amihez előszeretettel alkalmaznának különféle műszereket, berendezéseket.

Ebben a szakmában nagyon fontos az empátia, a jó kommunikációs képesség, a figyelem és precizitás. Azoknak, akik ezt a pályát választják, folyamatosan frissíteniük kell ismereteiket, hiszen a szakszerű vizsgálatokat folyamatosan fejlődő gépekkel és módszerekkel lehet elvégezni.

Az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus munkakör betöltéséhez Audiológiai asszisztens és hallásakusztikus szakképesítés megszerzése szükséges. A szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség. A képzést megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell megfelelni. Az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus szakképesítés iskolarendszerű képzésben és felnőttképzésben, tanfolyami keretek között egyaránt megszerezhető.

A végzett szakemberek állami vagy magán egészségügyi intézmények audiológiai osztályán, kórházban vagy szakorvosi rendelőben helyezkedhetnek el fül-orr-gége asszisztens munkakörben. Az audiológiai asszisztens és hallásakusztikusok fizetését az állami egészségügyi intézményben a közalkalmazotti bértábla határozza meg. A magánszférában elhelyezkedők kereseti viszonyai ettől azonban lényegesen eltérhetnek.

Az egészségügyben általánosan érzékelhető a munkaerőhiány, ezért audiológiai asszisztens és hallásakusztikusként könnyen el lehet helyezkedni mind az állami, mind pedig a magán egészségügyi ellátásban.

Az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus más egészségügyi dolgozókkal szemben általában normál munkarendben, egy műszakban, napi 8 órában dolgozik. A túlóra csak nagyon ritkán fordul elő. Mivel az általa kezelt betegek az esetek legnagyobb részében nincsenek életveszélyben, így általában nem szükséges hétvégéken, ünnepnapokon és éjszakánként dolgoznia, így a munka könnyen összeegyeztethető a családi élettel. – írja közleményében az Apave Akadémia.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Egy izgalmas és kevéssé ismert szakma – az audiológiai asszisztens és hallásakusztikus

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felnőttképzés, Karrier, Szakképzés, Szakmák
Országosan több mint 45 ezer laptopot adnak át a pedagógusoknak
Miért jó az e-learning?

A koronavírus terjedésének megállítása miatt egyre megszokottabbá válik a távoktatás 2020-ban. De a vírus terjedése előtt...

Normatív támogatással élt vissza egy alapítványi iskola
Szakszervezetek: a kormány függessze fel a Nemzeti alaptanterv bevezetését!

Közös levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, valamint több...

Close