Az elemzők szerint egész évben marad az alacsony munkanélküliség

Négy százalék alatt maradhat a munkanélküliségi ráta egész évben, a munkaerőpiacon zajló folyamatoknak a gazdaság egészére nézve pozitív következményei lehetnek – vélekedtek az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagáló írásos kommentárjukban az elemzők. 

A KSH szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,9 százalékra csökkent, a foglalkoztatottak átlagos létszáma pedig 67 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője közölte: várakozásuk szerint egész évben 4 százalék alatt maradhat a munkanélküliségi ráta, amelynek csökkentését a következő hónapokban szezonális hatások is erősíthetik.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint tovább közelít a magyar munkaerőpiac a teljes foglalkoztatás állapota felé, amelyet további 250-300 ezer új munkahellyel lehetne elérni.

A munkaerőhiányról szóló hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is közel 500 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek körében – hívta fel a figyelmet az elemző.

A központi államigazgatásból több tízezer magasan képzett munkavállalót át kellene vezetni a versenyszférába az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében – mutatott rá Horváth András.

Az elemző szerint a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén a foglalkoztatottság kezdi elérni a csúcsát, ezért hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek felzárkóztatásának a kérdése. Utalt arra is, hogy a képzett munkavállalók hiánya lassíthatja ugyan a foglalkoztatás bővítését, de ez egyben a termelékenység és a hatékonyság fokozását, illetve a munkaerőt kiváltó beruházások felfuttatását kényszeríti ki a vállalkozásoknál.

A munkanélküliségi ráta várhatóan három százalékig süllyed a nyár végére, az éves átlag pedig 3,4 százalék lehet – vélekedett Horváth András.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az elemzők szerint egész évben marad az alacsony munkanélküliség

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 209

More in Felnőttképzés, Karrier, Szakmák
Javítani kellene a fiatalok jövőjét támogató előtakarékosságon
NN-kutatás: javítani kellene a fiatalok jövőjét támogató előtakarékosságon

Az NN Biztosító felmérésében megkérdezett szülők 73 százaléka érezte fontosnak, hogy gyermeke továbbtanuljon, 81 százalékuk szerint...

Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben
Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben

Csaknem 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján: a Debreceni Egyetem...

Close