Az új rektori ciklus végére 25 ezerre kívánja emelni hallgatóinak létszámát a pécsi egyetem

A jelenlegi mintegy 21 ezerről az új rektori ciklus végéig 25 ezerre kívánja emelni hallgatóinak létszámát a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – hangzott el a felsőoktatási intézmény új vezetőségét bemutató sajtótájékoztatón hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen.

Miseta Attila rektor a következő időszak feladatairól szólva közölte: bízik abban, hogy a PTE a következő években gyorsuló fejlődés részese lesz. Az egyetemnek növelnie kell saját bevételeit – mondta, majd utalt arra, hogy 2020 után az európai uniós források „valószínűleg” a mostaninál szigorúbb kritériumok alapján lesznek elérhetőek.

Lengvárszky Attila rektori megbízott a tradíció és az innováció fontosságát is hangsúlyozva elmondta, hogy minősített oktatóik számát 10 százalékkal szeretnék emelni. A hallgatói létszámot a jelenlegi mintegy 21 ezerről 25 ezerre kívánják növelni, azon belül pedig a külföldi hallgatók számát 5 ezerre – tette hozzá.

A rektori megbízott egyúttal célként jelölte meg, hogy három nemzetközi és három felsőoktatási rangsorban a magyarországi intézmények közül legalább a negyedik helyen szerepeljen a PTE.

Lengvárszky Attila a többi között szólt a minőségi kollégiumi férőhelyek növelését célzó tervekről, a hallgatói érdekképviseleten belül felállítandó rektori ombudsmanról, illetve kitért arra is, hogy szeretnék megállítani a Pécsről és a régióból történő elvándorlást. Szavai szerint az egyetem „természetes szövetségesnek” tekinti a paksi atomerőművet és a Paks 2. projektet.

A szervezeti változásokra térve a rektori megbízott kiemelte: fontosnak tartják a szenátus döntéshozó szerepének erősítését és az egyetemi bürokrácia csökkentését.

Gábriel Róbert, a PTE általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese beszámolt arról, hogy az intézmény jelenleg is világszínvonalú teljesítményt nyújtó kutatócsoportjai mellé a jövőben szeretnének „még néhányat felzárkóztatni”. Megfogalmazása szerint nem irreális cél, hogy a PTE oktatói, kutatói rendszeresen publikáljanak a legmagasabb színvonalú nemzetközi tudományos folyóiratokban.

Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese komoly stratégiai feladatnak nevezte az egyetem belső erőforrásainak még hatékonyabb kihasználását. A finanszírozásról megjegyezte, hogy az európai uniós források felhasználásában a jövőben sokkal fontosabb lesz a nemzetközi szerepvállalás és kapcsolatrendszer. Az eddigieknél sokkal koordináltabb együttműködést kell megvalósítania az egyetemnek helyi, megyei és országos szinten is – fűzte hozzá.

Péley Bernadette oktatási rektorhelyettes a többi között arról beszélt, hogy kiterjesztik és továbbfejlesztik az oktatók teljesítményértékelő-rendszerét. A meglévők mellett pedig olyan képzések indítását tervezik, amelyek csak Pécsett lesznek megtalálhatóak – közölte.

Az egyetem MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint a „lehető legtöbb” szakot duális képzéssé alakítanák át a már így működő műszaki tanulmányokhoz hasonlóan, annak érdekében, hogy a hallgatók már az egyetemi éveik alatt megtapasztalhassák, miként ültethetik át az elméletet a gyakorlatba.

Forrás: MTI

Kép forrása: Sóki Tamás, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Az új rektori ciklus végére 25 ezerre kívánja emelni hallgatóinak létszámát a pécsi egyetem

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.46)