Botrányos tankönyvek – Megszólalt az állami tankönyvfejlesztő

Az állami tankönyvfejlesztő szerint nem probléma, ha a Toldival kapcsolatba hozzák a terrorizmust.

Az OFI hatodikos diákok számára kiadott tankönyve nagy port kavart az interneten. A Toldi kapcsán az alábbi kérdésre kell válaszolniuk a tanulóknak:

„Joggal ítéljük el a mai terrorizmust éppúgy, mint Miklós tettét. A mindenfajta jognál mélyebb igazságérzet azonban jól tudja: a sarokba szorított, megalázott, felbőszített kutya harapni fog. Szerinted mi az oka az egyre jobban terjedő terrorizmusnak?”

A kritikákra honlapján reagált az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete. Cáfolja mind a két tankönyv esetén, hogy abban aktuálpolitikai szándék jelent volna meg.

„Az, hogy Toldi sarokbaszorított, tehetetlen helyzete erőszakot szül, könnyen párba állítható a terrorizmus egyik lehetséges kiváltó okával. Ebben kormányzati, aktuálpolitikai szándékot látni kifejezetten paranoia, vagy inkább szándékos csúsztatás” – írják. Megjegyzik, a kifogásolt részek 6 éve a tankönyv részét képezik, sőt a tankönyv előzményköteteiben is benne voltak, és eddig soha senki nem kifogásolta őket.

Nem ez az első kritika az OFI által kiadott tankönyvekkel kapcsolatban. A Szentirmainé Brecsok Mária Földrajz 8. című nyolcadikos földrajzkönyvben Olaszországról a fővárosa mellett a legfőbb tudnivaló, hogy „jelenleg 4 300 000 menekült él az országban”. A tankönyvet többször átdolgozták, és a legutóbbi, tavalyi bővítés után a menekülthelyzet helyi jellemzőinek tárgyalása új, hangsúlyos elemként került be több országnál is. Az új olasz részben pedig minden más földrajzi adatot, információt megelőzve, a fejezet elejére került.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Botrányos tankönyvek – Megszólalt az állami tankönyvfejlesztő

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.47)