Csaknem ötezer hallgatót vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 4903 új hallgatót vettek fel az idén – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t. Tavaly 4870 volt az új hallgatók száma.

A közlemény szerint az új hallgatók 59 százaléka a PTE valamely alapképzésén kezdheti meg tanulmányait, az osztatlan és mesterképzéseken 16-16 százalékuk, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 9 százalékuk fog tanulni.

Az állami ösztöndíjas helyek népszerűsége továbbra is töretlen: a felvettek több mint 82 százaléka a támogatott szakokon kezdheti meg tanulmányait. A jelentkezők idén is a nappali munkarendet preferálták: 70 százalékuk teljesidős képzésen tanulhat majd – írták.

A PTE közlése szerint a képzések között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik az ápolás és betegellátás, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szak, de sokan érdeklődtek az osztatlan tanári szakok, valamint a mérnökinformatikus, a fogorvos, a gazdálkodási és menedzsment szak iránt is.

A legtöbb – mintegy 600 – hallgató az ápolás és betegellátás alapszak különböző szakirányaira érkezik, az általános orvos szakon több mint 200, a pszichológia és a mérnökinformatikus alapszakon 180-180, a jogász szakon több mint 160, míg a gazdálkodási és menedzsment szakon mintegy 130 hallgató kezdheti meg tanulmányait.

A legmagasabb ponthatárok a kommunikáció és médiatudomány (498 pont), a nemzetközi tanulmányok (478), a jogász (460), a pszichológia (432) szakon, és a gazdaságtudományok képzési terület alapképzési szakjain voltak (426-431), de az osztatlan tanári szakpárokon is magas pontszámok kellettek a bekerüléshez.

Az egyetem eredményeit tovább javítja a Pécsre érkező külföldi hallgatók és a pótfelvételi eljárásban bekerülők száma. Így ősszel várhatóan mintegy 7000 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Azok, akiket nem vettek fel, a pótfelvételi eljárás keretében választhatnak a PTE képzési kínálatából továbbtanulási lehetőséget.

Kitértek arra is, hogy az utólagos sorrendmódosítással a pécsi egyetemre az első helyen jelentkezők száma 150-nel nőtt, “így a jelentkezők számának kisebb csökkenése a felvételi végeredményben nem érvényesült”.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Csaknem ötezer hallgatót vettek fel a Pécsi Tudományegyetemre

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 69

More in Felsőoktatás, Szakmák
Több mint 6600 hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre
Több mint 6600 hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre

A Debreceni Egyetemen (DE) a tavalyinál többen, 6621-en kezdhetik meg tanulmányaikat ősszel - közölte az intézmény...

SzakmaFÓRUM.hu új bejegyzés: Esti gimnázium mellett végezhetek OKJ-s tanfolyamot?

Esti gimnázium mellett is lehet OKJ-s képzést végezni, amennyiben olyan képzést választasz... A folytatásért kattints ide.

Close