A kigyulladt Ráday utcai kollégium használhatatlanná vált, a vizsgaidőszakot felfüggesztik

A Ráday utcai kollégium a szerda esti tűz következtében használhatatlanná vált, az érintett diákok elszállásáról sikerült gondoskodni, a vizsgaidőszakot felfüggesztették – jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 60 ideiglenes kollégiumi helyet ajánlott fel.

A Károli Gáspár református Egyetem Ráday utcai kollégiumában szerda este keletkezett tűz, az épületet mintegy 80 embernek kellett elhagynia. Az oltási műveletek közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban.

Az MRE tájékoztatása szerint az épület tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület szerda este felhívást tett közzé a Facebookon, amelyben azt kérték a diákoktól, hogy egy megadott számon adjanak életjelet magukról. A diákok ezt kivétel nélkül megtették, így valószínűsíthető, hogy az áldozat a kollégiumban vendégként elszállásolt férfi. A rendőrségi vizsgálat még tart.

Hozzátették: a kollégiumban 125 diák lakott, de sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak.

A közleményben kitértek arra: egyelőre nem lehet tudni, miért gyulladt ki a kollégium, és a tűzoltók még most is dolgoznak az épületben, mert a kisebb tűzfészkeket és a parázsló területeket is lokalizálni kell. Az épületet evakuálták, bemenni nem lehet. A Ráday utca érintett részére autóval nem lehet behajtani.

A Köztelek utca, Ráday utca, Markusovszky tér által határolt épülettömben működik a kollégium mellett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezekben a tűzoltók tájékoztatása szerint nem esett kár, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke csütörtök reggel közleményében köszönte meg a tűzoltóknak, hogy a riasztástól számítva nyolc perc alatt a helyszínre értek és „emberfeletti erőfeszítéseket tettek a tűz megfékezésére”.

A püspök megköszönte a rendőrség munkáját is, valamint a több száz felajánlást a diákok megsegítésére.

Külön köszönetet mondott továbbá Bácskai Jánosnak, a IX. kerület polgármesterének, aki azonnal megnyitotta a közeli önkormányzat épületét a téli hidegben kint rekedt diákok előtt.

Bogárdi Szabó István közölte, miután délelőtt az utolsó tűzfészkeket is eloltották, egyértelművé vált, hogy az épület hátsó, kollégiumi része, amely a Markusovszky tér felé esik, használhatatlanná vált, a második és a harmadik szint teljesen kiégett, az oltás pedig a többi szintet is súlyosan károsította.

Kitért arra is, hogy már érkeztek tárgyi és pénzbeli felajánlások is, utóbbiak az egyetem bankszámlájára (11705008-20492223) várják és kérik, hogy a rovatban tüntessék fel „tűzeset”. A tárgyi felajánlásokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai koordinálják majd.

Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) stratégiai rektorhelyettese bejelentette, hogy a hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztik, és azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosítanak.

A kollégiumban nem csak a KRE diákjai laktak. Azokat az egyetemeket, amelyeknek diákjai szintén érintettek, arra kérik, hogy tegyék lehetővé a vizsgaidőszak meghosszabbítását vagy egyéni tanrend igénylését – mondta a rektorhelyettes.

Megköszönte a társintézményeknek a kollégiumi helyek felajánlását, és elmondta, úgy tűnik, hogy a következő félévben minden hallgatót el tudnak majd helyezni.

A kiosztott sajtóanyag szerint az egyetem kétmillió forintot különített el, amelyből gyorssegélyt biztosítanak a diákoknak, de szükség esetén tovább növelik az összeget.

Az ELTE csütörtök este azt közölte az MTI-vel, hogy az intézmény 60 ideiglenes kollégiumi helyet ajánlott fel a Károli Gáspár Református Egyetem számára. A Ráday utcai kollégisták addig maradhatnak, amíg kollégiumuk a helyreállítás után vissza nem tudja fogadni őket. Közölték továbbá, hogy az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar adományozó akciót hirdetetett, mivel a Ráday utcai kollégiumban lakó hallgatók közül soknak minden ruhája és személyes holmija megsemmisült a tűzben. Az adományokat január 25-én 11:00 óráig lehet leadni a Hallgatói Önkormányzat Kiss János altábornagy utcai irodájában.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrást rendelkezésre bocsátják.

Forrás: MTI

Kép forrása: Mihádák Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A kigyulladt Ráday utcai kollégium használhatatlanná vált, a vizsgaidőszakot felfüggesztik

Olvasáshoz szükséges idő: 4 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 49