Ezekre figyelj, amikor szabadságot kérsz!

A szabadságok kiadása és kivétele nem hasraütés szerű módon történik, részletes szabályozásban határozzák meg, hogy hogyan is kell törvényesen érvényesíteni az Alaptörvény által biztosított jogunkat.

A Munka Törvénykönyvében szabályozott folyamat szerint mindig a munkáltatónak kell kiadni a fizetett szabadnapokat, azonban természetesen a legtöbbször figyelembe veszik az alkalmazott igényeit kéréseit. A Jomelo.hu 2021-es munkaidő naptárának segítségével az egész évre előre megtervezhetjük, hogyan is vegyük ki fizetett szabadságunkat.

Mindösszesen 7 olyan napot jelölhet meg a munkavállaló, amelyet a munkaadónak mindenképpen el kell fogadnia a szabadságolások kérésekor, azonban ezt a 7 napot legfeljebb 2 részletben lehet igénybe venni. Abban az esetben, ha egy adott évben a munkavállaló nem kéri a szabadnapok kiadását, a munkaadónak akkor is kötelessége fizetett szabadságra küldeni a dolgozóit. Gyakran előforduló helyzet az, amikor az alkalmazottak tudatosan „gyűjtik” a ki nem vett napokat az vben, abban a reményben, hogy azt majd a naptári évet követően pénzbeli juttatásként megkaphatja majd. Nos, törvényesen pénzbeli megváltásra csak a munkaviszony megszűnése után van lehetőség.

Természetesen az sem lehetséges, hogy a munkáltató egyszer csak értesíti a munkavállalót, hogy holnaptól 5 napig ne jöjjön be a munkahelyre mivel szabadságra küldi. Legalább 15 nappal a tárgynapot megelőzően szólni kell a dolgozónak, így biztosítva van a tervezhetőség számára. Ez a határidő egyébként a munkavállaló rendelkezésére álló 7 szabadnap esetén is érvényben van.

 

Néhány esetben a tárgy évet követően is ki lehet adni a szabadnapokat:

– Azokat a pótszabadságokat, amelyek életkor alapján járnak, lehetőség van az érintett naptári évet követő év december 31-ig kivenni, persze közös megegyezés alapján.

– Ha a munkaviszony december 1-vel kezdődött, természetesen az arányosan járó szabadnapok mértékéig, a következő év március 31-ig kiadható.

– Amennyiben a munkáltató kivételes gazdasági érdeke úgy kívánja, a szabadnapok egynegyedét legkésőbb a tárgyévet követő év első 3 hónapjában kiadhatja.

 

Ahogy láthatjuk, sok részlet szabályra oda kell figyelnünk, amikor a szabadságolásokat tervezzük, legyünk akár munkavállalók vagy munkáltatók.

A cikket írta a Jómeló.hu csapata. 

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezekre figyelj, amikor szabadságot kérsz!

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 16

More in Karrier
Balatoni vállalkozók: irreálisak a bérigények, kevés a munkaerő
A Profession.hu állásközvetítő egyhetes akcióval támogatja a turisztikai szektor talpra állását

Egyhetes akcióval támogatja a Profession.hu a legnehezebb helyzetben lévő szektor újraindulását: a vendéglátó és turisztikai cégek...

A munkajogász írásos szerződést javasol a diákoknak
Kedvezően alakult az álláspiac az első negyedévben

Kedvezően alakultak 2021 első negyedévének álláspiaci mutatói 2020 azonos időszakával összevetve, de már a tavalyi negyedik...

Close