Ezért van kevesebb női tudós

Egy új amerikai kutatás szerint már a 6-7 éves kislányokban is él az a sztereotípia, hogy a férfiak okosabbak és tehetségesebbek a nőknél.

 

A New York-i Egyetem pszichológiai tanszékén végzett kutatásban négyszáz 5-7 éves gyerek vett részt. Az első feladat során elmondtak nekik egy történetet valakiről, aki „nagyon-nagyon okos”, majd megkérték őket, válasszák ki azt a fotót, amely szerintük a történet szereplőjét ábrázolja. A gyerekek négy képet kaptak, kettőn férfi, kettőn nő volt látható, mind a négyen komoly munkára utaló öltözéket viseltek, korban közel álltak egymáshoz, boldognak tűntek. Az ötéves lányok és fiúk az intellektuális kiválóságot a saját nemükhöz kapcsolták, vagyis a lányok többsége a nőket, a fiúk többsége a férfiakat ábrázoló képek közül választott. A 6-7 éves lányok közül azonban már jelentősen kevesebben választottak nőt ábrázoló fotót.

 

Ezután gyerekek fotói közül kellett azonosítani a történet szereplőjét. Az eredmény itt is hasonló volt.

 

Érdekes eredményt hozott azonban az a feladat, amikor arra kérték a gyerekeket, hogy válasszák ki a képek közül azt, amelyik az iskolában jól teljesítő gyereket ábrázolja. A lányok inkább lányok fotóira mutattak, ami azt jelenti, hogy már az elsős-másodikos általános iskolások is azt gondolják, hogy nem feltétlenül az az okos, aki jól teljesít az órákon.

 

Végül két új társasjátékot mutattak meg a résztvevőknek. Az egyik játék a leírása szerint „olyan gyerekeknek való, akik nagyon-nagyon okosak”, a másik a leírása szerint „olyan gyerekeknek, akik nagyon-nagyon szorgalmasak”. A játékokban a leíráson kívül semmilyen más különbség nem volt. Az ötéves fiúk és lányok egyaránt az okos játékot akarták játszani, 6-7 évesen a fiúk továbbra is ugyanazt, ám a lányok inkább a másik játékot választották már.

 

Társadalmunk a kiemelkedő intellektuális képességeket inkább a férfiakhoz köti, mint a nőkhöz, és a kutatás eredményei azt mutatják, hogy ez a nézet már a 6-7 éves gyerekekre is hatással van. Ezek a sztereotípiák elbátortalanítják a lányokat, lebeszélik őket sok nagy presztízsű pályáról, amelyeken így valóban kevesebb nő lesz.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ezért van kevesebb női tudós

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)