Felnőttképzésre, átképzésre és továbbképzésre van szükség az építőiparban


A magyar építőipar legnagyobb kihívása jelenleg a szakmunkáshiány. Az építőipari szakmunkáshiányból eredő problémák csökkentésével kapcsolatban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke nyilatkozott a Mindennapi Fogyasztóvédelemnek.

Koji szerint elkerülhetetlen, hogy építőipari szakmákra foglalkoztatási-képzési program induljon, ahol rövid idő alatt elméleti és gyakorlati képzést követően betanított munkások lehetnek. Az így megszerzett tudás után, ha számításaikat megtalálják, akkor a későbbiekben OKJ szintű képzésben részesülhetnek munkavégzés mellett a szakképzési alap, és uniós források támogatásával.

A nyugat-európai mintákat követve, szükségessé válik, hogy az iskolarendszerű képzőhelyeket jelentős mértékben át kell állítani a felnőttképzésre, átképzésre, továbbképzésre.

„Természetesen a szakmunkáspótlás, a külföldön munkát vállalók visszacsalogatása nem megy a szakma nélkül. Jobban meg kell, hogy fizessük a jó szakmunkást. Ezt az építési vállalkozók szívesen teszik, ha a piac is megfizeti! Élhetőbb munkahelyi körülmények megteremtése, a szakma vonzóbbá tétele igazi, nagy kihívás.” – nyilatkozta Koji.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Felnőttképzésre, átképzésre és továbbképzésre van szükség az építőiparban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felnőttképzés, Karrier, Szakképzés, Szakmák
SzakmaBLOG.hu új bejegyzés: 10 hiba, amit sose kövess el egy állásinterjún

Egy állásinterjú mindig stresszes szituáció. Éppen ezért, ha nem elég felkészülten vág bele az ember, hajlamos...

állami támogatás adómentesen
Több, állam által nyújtott támogatás és ösztöndíj válik adómentessé

Több, állam által nyújtott támogatás és ösztöndíj válik adómentessé az Országgyűlés döntése értelmében - mondta Rétvári...

Close