Felnőttképzésre, átképzésre és továbbképzésre van szükség az építőiparban

A magyar építőipar legnagyobb kihívása jelenleg a szakmunkáshiány. Az építőipari szakmunkáshiányból eredő problémák csökkentésével kapcsolatban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke nyilatkozott a Mindennapi Fogyasztóvédelemnek.

Koji szerint elkerülhetetlen, hogy építőipari szakmákra foglalkoztatási-képzési program induljon, ahol rövid idő alatt elméleti és gyakorlati képzést követően betanított munkások lehetnek. Az így megszerzett tudás után, ha számításaikat megtalálják, akkor a későbbiekben OKJ szintű képzésben részesülhetnek munkavégzés mellett a szakképzési alap, és uniós források támogatásával.

A nyugat-európai mintákat követve, szükségessé válik, hogy az iskolarendszerű képzőhelyeket jelentős mértékben át kell állítani a felnőttképzésre, átképzésre, továbbképzésre.

„Természetesen a szakmunkáspótlás, a külföldön munkát vállalók visszacsalogatása nem megy a szakma nélkül. Jobban meg kell, hogy fizessük a jó szakmunkást. Ezt az építési vállalkozók szívesen teszik, ha a piac is megfizeti! Élhetőbb munkahelyi körülmények megteremtése, a szakma vonzóbbá tétele igazi, nagy kihívás.” – nyilatkozta Koji.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Felnőttképzésre, átképzésre és továbbképzésre van szükség az építőiparban

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)