Ingyenes digitális képzésben részesülhetnek a tartósan beteg gyerekek tanárai

Ingyenes digitális képzésben részesülhetnek a tartósan beteg gyerekek tanárai a KórházSuli program keretében – közölte Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány alapító-vezetője.

A KórházSuli öt évvel ezelőtt azért jött létre, hogy középiskolások és egyetemisták bevonásával egyedi képzési rendszerben segítse a beteg gyerekek oktatási és szociális rehabilitációját.

Tóthné Almássy Monika a programban részt vevő Eötvös József Gimnáziumban azt mondta: a tartósan beteg gyerekek életéből sok esetben kimarad a tanulás, emiatt nem fejlődnek képességeik, ami szorongáshoz, önértékelési problémákhoz vezethet, és egy idő után nem szívesen mennek vissza az iskolába. Ennek megelőzésére a KórházSuli hidat épít az iskola és a kórház között az önkéntes diákok személyes mentorálása, közösségépítés – kiállítások, táborok, koncertek szervezése – és az interaktív tananyagok által – tette hozzá.

Rámutatott: törvény mondja ki, hogy a beteg gyerekeknek joga van a tanuláshoz, és az anyaiskolának heti tíz órában kellene tanítani a diákokat. Az ellátórendszer hiányosságai miatt ez az alapvető jog azonban esetlegesen vagy nem érvényesül. Megjegyezte: a közeljövőben ombudsmani vizsgálat is indul azzal kapcsolatban, hogyan érvényesül a beteg gyerekek tanuláshoz való joga.

A pedagógusok továbbképzése mellett az alapítvány céljai közé tartozik a teljes oktatási rehabilitációs folyamat támogatása és szakmai információs anyagok összeállítása – tudatta Tóthné Almássy Monika.

Velkey György, a programban részt vevő Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hangsúlyozta: az oktatás és az egészségügy összekapcsolását nehéz kialakítani Európa-szerte, mivel a kórházakban lehetetlen a szokásos iskolai, oktatási struktúrát felépíteni.

A beteg gyerekek egészségügyi állapotára és előzetes tudására adaptált innovatív, rugalmas és személyre szabott oktatási anyagok által a KórházSuli olyan megoldást kínál a kórházban fekvő gyerekeknek, ami túllép a merev iskolai rendszeren – fűzte hozzá Velkey György.

A KórházSuli eddig 18 kórházban, 1500 önkéntes segítségével több mint 400, betegsége vagy balesete miatt az oktatásból tartósan kimaradó gyermek felzárkózását és visszailleszkedését segítette.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ingyenes digitális képzésben részesülhetnek a tartósan beteg gyerekek tanárai

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Közoktatás
Diákokról állított hazugságot a kormányközeli lap
Ellenzéki kerekasztal-beszélgetést tartottak az oktatásról

Az oktatás helyzetéről tartottak kerekasztal-beszélgetést az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum...

Országszerte 77 helyszínen várják a technológiai pálya iránt érdeklődő lányokat
Tizennyolc városban lesznek programok a Lányok Napján

Hétfőtől jelentkezhetnek a felső tagozatos általános iskolások és középiskolások a Lányok Napja ingyenes programjaira, amelyeket országszerte...

Close