Ismét meghirdette középiskolásoknak szóló vetélkedőjét az NVI és az EP magyarországi kapcsolattartási irodája

Ismét meghirdette országos középiskolai vetélkedőjét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartási irodája „Túl az első X-en” – Tehetsz a jövődért, válassz! címmel.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta, régóta probléma, hogy a fiatalok nem elég aktívak a választásokon, ezért az NVI már három éve rendez vetélkedőket, hogy ösztönözze a részvételt; 2015-ben hirdettek először vetélkedőt magyarországi középiskolásoknak, akkor 215 csapat jelentkezett, 2016-ban pedig 110 magyarországi csapat vett részt a játékon. Tavaly a Kárpát-medencei középiskolásoknak hirdették meg a vetélkedőt, „Demokrácia 1×1” elnevezéssel.

A most harmadik alkalommal meghirdetett „Túl az első X-en” – Tehetsz a jövődért, válassz! vetélkedő célja, hogy a fiatalok már a középiskolában megismerhessék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, a demokratikus érdekérvényesítés módszereit, és az itt megszerzett ismeretek birtokában tudatos választóvá váljanak, akik szavazatukkal befolyásolni tudják szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

Pálffy Ilona elmondta: a versenyre 14 és 18 év közötti négyfős csapatok jelentkezését várják, egy iskola több csapatot is indíthat. A vetélkedőben a kérdések és feladatok az emberi jogok, a választások, a nemzetközi szervezetek működése, illetve az Európai Unió intézményei és működése köré csoportosulnak. Az eredményes részvételhez szükséges tananyag elérhető a valasztas.hu internetes oldalon.

A vetélkedő háromfordulós: az októberi iskolai fordulóban a diákok saját iskolájuk számítógépein, tanári felügyelet mellett, segédeszköz igénybevétele nélkül töltik ki az internetes felületen elérhető tesztet, amely elsősorban a diákok lexikális tudását méri.

A november végén, december elején rendezendő regionális döntőkben azt mérik, hogy a versenyzők korábban megszerzett tudásukat miként képesek a gyakorlatban hasznosítani, ezért ebben a fordulóban már hangsúlyosabban szerepelnek a kreativitást igénylő, játékos szóbeli feladatok, amelyek helyenként megkövetelik a csapattagok egyéni megnyilvánulását is.

Az országos döntő 2019 februárjában lesz. A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kapnak, valamint strasbourgi utazást nyernek osztályuknak az Európai Parlament székhelyére, az Euroscola játékokra.

A vetélkedőre szeptember 28-ig lehet jelentkezni, a versenyről további információk a www.valasztas.hu oldalon és a Facebookon olvashatók.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ismét meghirdette középiskolásoknak szóló vetélkedőjét az NVI és az EP magyarországi kapcsolattartási irodája

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.5)