Jövő héttől ismét pályázhatnak a fiatalok az ingyenes InterRail-bérletre


Jövő csütörtöktől ismét pályázhatnak a 18 évesek az ingyenes InterRail-bérletprogramra – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, a program mentora pénteken Budapesten.

A politikus a Nyugati téren tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a fiatalok a bérlettel jövő nyáron – elsősorban vasúton – bejárhatják Európát, megismerhetnek más kultúrákat. Hozzátette: a pályázatokat december 11-ig lehet benyújtani.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy nyáron 15 ezer fiatal vette igénybe az EP és az Európai Bizottság közös programját, most 12 ezren juthatnak ingyenes utazáshoz.

Beszámolt arról is, hogy az unió következő, 2021-től induló költségvetésében várhatóan évente 100 millió euró lesz a programra, azaz évente több mint 100 ezer fiatal kaphat ingyenes bérletet.

Elmondta, javasolta a magyar kormánynak, szálljon be a projektbe és biztosítsa, hogy minden magyar 18 éves utazhasson. Ehhez 9 milliárd forint kellene – tette hozzá.

Az EP-képviselő felkérte a Független Diákparlamentet, hogy legyen a program nagykövete. Kálló Dániel, a szervezet szóvivője azt mondta, a program az utazásról és az európaiságról szól. Az utazás megtanítja az önállóságra a programban résztvevő fiatalokat, újfajta készségeket sajátíthatnak el – mondta.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Jövő héttől ismét pályázhatnak a fiatalok az ingyenes InterRail-bérletre

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felsőoktatás, Közoktatás, Motiváció
Fiatal kutatók több mint fele gondolkodik a pálya elhagyásán
Tíz fiatal tudós kapott Junior Prima díjat

Tíz fiatal tudós munkáját ismerte el a Magyar Fejlesztési Bank a Junior Prima Díj magyar tudomány...

Szeptembertől a pénzügyi tudatosságot erősítő példák is bekerülnek a matematika munkafüzetekbe
Már 387 intézmény több mint 72 ezer diákja regisztrált a jövő évi Pénz7 témahétre

Eddig 387 oktatási intézmény több mint 72 ezer diákja regisztrált a jövő évi Pénz7 rendezvénysorozatára, amelyet...

Close