Már nem sokáig lehet felnőttképzésben OKJ-s végzettséget szerezni

A Magyar Közlönyben ugyan már megjelent az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ), de továbbra is sok a kérdőjel a rendszerben, főleg a felnőttképzéssel kapcsolatban.

Jövő tavasszal még elindulnak az OKJ-s tanfolyamok, utána jelentősen változni fog a választható szakmák száma. A rendelet értelmében az eddigi 760 szakma helyett az új rendszerben valamivel több, mint 170 alapszakmát lehet majd tanulni. Ezek képzését 2020 őszétől csak a szakképző intézmények végezhetik.

Az OKJ átalakításával kapcsolatos rendelet szerint a felnőttképzők 2020. december 31-ig még a mostani feltételekkel indíthatják többek között a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a tb-bér ügyintéző, rendezvényszervező és targoncavezető képzéseiket.

Kedvező hír, hogy a jelenleg meglévő képzések jövőre is indíthatók, ugyanakkor a vizsgákat a képzésben részt vevőknek 2022 végéig le kell tenniük.

„A jelenlegi rendszerben megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak majd a szakképzés változásai után is. ” – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

A pénzügy-számvitel területén például az OKJ-s képzések hossza jellemzően 10–18 hónap, és a hivatalos országos statisztikai átlag azt mutatja, hogy nem mindenkinek sikerül minden vizsga első nekifutásra. Pedig csak így lenne tartható a 2022-es végdátum. Ennek is betudható, hogy jövő tavasszal Budapesten és néhány nagyobb városban még várhatóan indulnak ilyen képzések, ám máshol már nem.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Már nem sokáig lehet felnőttképzésben OKJ-s végzettséget szerezni

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
A diákok mintegy 97 százalékát felvették középfokú iskolába
A hetedikesek 35 százaléka szeretne diplomát

A pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos általános iskolások több mint harmada szeretne diplomát, és tízből hét...

Növelheti a kismamák elhelyezkedési esélyeit, ha képzik magukat
Növelheti a kismamák elhelyezkedési esélyeit, ha képzik magukat

Az álláskereső kisgyermekes anyukák munkaerőpiaci kilátásaikat tekintve nehéz helyzetben vannak. Bár törvény védi a várandós édesanyák...

Close