A világ vezető együttműködési platformját tesztelik a magyar informatikai szakképzésben

A szakképzésben a készségekre építve kell oktatni, és szélesíteni kell az oktatás körét, az alapokat, amelyre a specializációt rá lehet építeni – mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, a Budapesti Műszaki és Szakképzési Centrumban (BMSzC).

A rendezvényen a Hálózati Tudás Terjesztéséért Programiroda (HTTP) Alapítvány három Cisco webex board eszközt adott át a BMSzC-nek, hogy a központ három szakgimnáziumában egy éven át kísérleti jelleggel használják azokat az oktatásban. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a három szakgimnázium tanulói egy időben bekapcsolódjanak az oktatásba, kipróbálhassák a digitális tananyagfejlesztést.

A centrumhoz tartozó Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumban a helyettes államtitkár kifejtette, hatalmas kihívás az iskoláknak, hogy megfeleljenek a 21. század elvárásainak, többi között olyan szakmákra kell felkészíteniük a tanulókat, amelyek jelentős része még nincs is meg.

Pölöskei Gáborné kiemelte, az informatika beépülése az oktatásba legalább olyan jelentőségű, mint az „abc-vetés” megtanulása. Hangsúlyozta, olyan időszak jött el, amelyben lépni kell az oktatásban is a technikai feltételek megteremtése és a tanárok képzése szempontjából.

A gazdaság szereplőinek jelzése alapján fontos, hogy a szakoktatás segítse a hálózatos gondolkodást, az együttműködést, kreativitást, a feladatok közös végrehajtását.

Pölöskei Gáborné rámutatott arra, az informatika segíti a hatékonyabb munkát az oktatásban, és egyre jobban be lehet építeni más tantárgyak tanításába is.

Az informatika adta lehetőséggel élni kell, sikeresen be kell építeni az oktatásba, mert ez elvezet  a gazdaság és az ország sikeréhez  – mondta a helyettes államtitkár.

Molnárné Rénes Éva, a BMSzC főigazgatója ismertette, hogy a centrumban 8000 diák kezdte meg a tanévet, 12 tagintézményben 12 ágazatban oktatnak, köztük 4278 informatika szakos diákot, a Cisco Webes Board eszközök pedig a duális képzést segítik.

Sisák Zoltán, a közhasznú HTTP Alapítvány elnöke kiemelte, a termékkel kapcsolat tapasztalatokat értékelik, és abban bíznak, hogy a diákok nemcsak használják az eszközöket, hanem partnerként vesznek részt az együttműködésben.

Dalos Ottó, az Cisco Systems Magyarország ügyvezetője felidézte, hogy a nemzetközi társaság 20 éve működteti akadémiáját a piacképes informatikai szaktudás átadására a különböző országokban. A budapesti szakgimnáziumokkal való együttműködés során a webex board termékről összegyűlt tapasztalatot továbbítják a Cisco nemzetközi részlegéhez.

Forrás: MTI

Kép forrása: Mónus Márton, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A világ vezető együttműködési platformját tesztelik a magyar informatikai szakképzésben

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.41)