Még mindig hibás a javított történelematlasz

Bár az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által 2016-ban kiadott történelematlaszt 2017-ben módosították, továbbra is nehezen használható a Történelemtanárok Egylete (TTE) szerint.

Részletes kritikát készített a TTE a 2017-ben megjelent új Történelem Atlaszról. A kritikát megfogalmazó Hidas Gábor – az egylet tankönyvelemző műhelyének térképésze – elismeri, hogy sok hibát kijavítottak az atlaszban, ugyanakkor az továbbra is nehezen használható a diákok számára.

Hidas az alábbi hibákat emelte ki:

  • A térkép több helyen szellemképes, így nehezen olvasható.
  • A helynévmutató nehezen használható, mert egy-egy terület nem csak a releváns történelmi eseményeket ábrázoló térképen van feltüntetve.
  • Az új vagy átdolgozott térképek sokszor más színvilágban készültek, mint a régiek, ezért nincs egységes hatása az atlasznak.
  • A térképek tartalmának bővítése a legtöbbször nem segíti az olvashatóságot.
  • Kronológia helyett egy nagyon leegyszerűsített időszalag került az atlaszba, mely csak mechanikusan felsorolja a legfontosabb időpontokat, de az események időbeli összehasonlíthatóságára nem ad lehetőséget, ráadásul nem szemlélteti különböző területek eseményeinek egymáshoz való időbeli viszonyulását.
  • Továbbra is hiányoznak az atlaszból a kerettanterv által is előírt ősi amerikai kultúrák, és kikerült a világpolitikát súlyosan befolyásoló délnyugat-ázsiai terület elmúlt évtizedeit bemutató térkép.
  • Probléma, hogy az atlasz fő jellemzője a politikatörténet maradt, ugyanakkor több témakörnél nehezen átláthatóak a politikatörténeti események.

Jövőre már csak az OFI által kiadott atlaszok használhatóak majd az érettségin, így kérdéses, hogy ez hogyan befolyásolja majd a történelem érettségi eredményeit.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Még mindig hibás a javított történelematlasz

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.62)