Megszűnik az ingatlanközvetítő képzés?

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik, például az ingatlanközvetítő OKJ képzés.

Szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. Több szakmát teljesen kivettek az Országos Képzési Jegyzékből, többet pedig összeolvasztottak.

Az új képzéslistában többek közt nem szerepel már az ingatlanközvetítő, ingatlanvagyon-értékelő és –közvetítő, az ingatlankezelő és az ingatlan-nyilvántartási ügyintéző képzés sem.

Az ingatlanos képzések hiánya az új képzési jegyzékben azért is érdekes, mert egy új kezdeményezés révén etikus ingatlanos tanúsító védjegyet kaphatnak a jövőben az ingatlanközvetítők. A védjegy beadását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala már elfogadta, és a lajstromszám kiadása után, a megfelelő megismertetést és bevezetést követően már az idén alkalmazható lesz a piacon.

A tanúsító védjegy használatát olyan ingatlanosok kérhetik, akik rendelkeznek a megfelelő OKJ-képesítéssel, szerepelnek az ingatlanközvetítői névjegyzékben és vállalják, hogy folyamatosan továbbképzik magukat.

„Az ingatlanközvetítő OKJ-s képzés jelenleg felnőttképzési formában is elvégezhető. A tanfolyam során a résztvevők elsajátíthatják, hogyan kell szakszerűen eljárni az ingatlanok felmérésétől kezdve, a megfelelő érdeklődők felkutatásán át, egészen addig, hogy a szabályozásoknak megfelelő, hibátlan dokumentációt készítsenek el.” – közölte a Centrum Oktatóközpont.

A felnőttképzők a jelenlegi képzési rendszerben OKJ-s tanfolyamokat a kormányrendelet értelmében 2020. december 31-ig indíthatnak.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Megszűnik az ingatlanközvetítő képzés?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.58)