Rugalmatlanabb és hosszabb lesz a szakmatanulás

Már régóta lehetett tudni, hogy a kormány radikálisan módosítaná a szakképzést. Szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely jelentősen lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől választható szakmák számát.

 

  1. Kevesebb szakma közül lehet választani

Az eddigi több mint 700 szakma helyett az új jegyzékben 174 – a művészeti képzésekkel együtt 196 – alapszakma közül lehet választani, melyeket 2-6 év alatt lehet majd elvégezni. Ezen felül 73 részszakképzést lehet majd tanulni tanfolyami formában. A teljes képzéslista itt érhető el.

 

  1. A legtöbb szakmát csak iskolarendszerben lehet majd tanulni

Míg a jelenlegi rendszerben mindössze 27 olyan képzés van, amelyet csak iskolarendszerben lehet elsajátítani, az új jegyzékben szereplő 196 alapszakma mindegyike ilyen. A diákok nappali tagozaton 3-6, esti tagozaton 2-3 év alatt szerezhetnek majd szakmát.

A jelenlegi rendszerben a szakmák párhuzamosan futnak több képzési formában, így a diákok el tudják dönteni, hogy az adott képzést ingyenes iskolarendszerű, vagy fizetős, de gyors tanfolyami képzésben tanulják. Az új rendszerben erre nem lesz lehetőség, kevésbé lesz rugalmas a szakmatanulás.

Az új szakmalistában mindössze 73 részszakképesítés szerepel, melyeket kizárólag iskolarendszeren kívüli, tanfolyami formában lehet majd megszerezni.

 

  1. Az érettségi után megszerezhető szakmákat csak iskolarendszerben lehet majd tanulni

A rendelet értelmében az érettségi végzettséghez kötött szakképesítést nem lehet majd iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában tanulni.

Az új jegyzékben csak négyféle szintű képzés szerepel:

21: alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel.

31: alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre épül.

34: középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül.

54: emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött.

2020. szeptember 1-jétől a kormányrendelet alapján a 21-es és 31-es szintű képzéseket kizárólag iskolarendszeren kívüli, a 34-es és 54-es szintű szakképesítéseket viszont csak iskolai rendszerű oktatásban lehet majd megszerezni.

 

  1. Meddig lehet a jelenlegi rendszerben tanulni?

A felnőttképzők a jelenlegi képzési rendszerben OKJ-s tanfolyamokat a kormányrendelet értelmében 2020. december 31-ig indíthatnak azzal a feltétellel, hogy a vizsgákat (beleértve a javító- és pótvizsgákat is) legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni.

Az iskolarendszerű képzések esetén már 2020 szeptemberétől az új rendszer lesz érvényben.

 

  1. Mi lesz a korábban megszerzett OKJ-s végzettségekkel?

„A jelenlegi rendszerben megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak majd a szakképzés változásai után is. ” – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Rugalmatlanabb és hosszabb lesz a szakmatanulás

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 182

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Etikus ingatlanos tanúsító védjegyet kaphatnak a jövőben az ingatlanközvetítők
Megszűnik az ingatlanközvetítő képzés?

2020. szeptember 1-jétől jelentősen átalakul a szakképzésben megszerezhető szakmák rendszere, sok képzés eltűnik, például az ingatlanközvetítő...

Továbbra is 10 százalék felett a fizikai dolgozók órabérének növekedési üteme egy felmérés szerint
A fizikai dolgozókat teljesítmény-alapú juttatásokkal tudják megtartani a cégek egy elemzés szerint

A fizikai dolgozókat elsősorban teljesítmény-alapú juttatásokkal tudják megtartani a cégek - derül ki a BrandFizz Employer...

Close