Négyezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből


Négyezer pedagógusi állást hirdetnek jelenleg a közigazgatási állásportálon – derült ki az RTL Klub Híradójából. Van olyan település, ahol komplett tanári kart keresnek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez a helyzet szeptemberig csak rosszabb lesz.

A tanév végeztével a szokásosnál is több pedagógust keresnek az iskolák. Ráadásul sok intézményben „bármilyen szakos” tanárt keresnek.

A minisztérium szerint ebben nincs semmi rendkívüli, mert ilyenkor váltanak álláshelyet a pedagógusok, országos pedagógushiányról szó sincs.

Azonban a Nemzeti Pedagógus Kar számításai szerint a következő öt évben mintegy 15 ezren, az ezt követő 5-5 évben pedig 30-30 ezren mehetnek nyugdíjba, azaz 15 év alatt 60-70 ezer tanár távozhat a közoktatásból.

Bár 2010 óta közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, tavaly pedig összesen 9845 hallgatót vettek fel erre a területre, a pályakezdők nagy aránya rövid időn belül elhagyja a pályát.

A probléma méretét mutatja, hogy egyre több iskola ad fel olyan pedagógusoknak szóló álláshirdetéseket, amelyekben nincs megadva, milyen szakos oktatóra lenne szükség az adott iskolában, hanem egyszerűen csak „bármilyen szakos” tanárt keresnek az intézmények. Ez a jelenség ugyanúgy tapasztalható a fővárosban, annak vonzáskörzetében, mint a megyeszékhelyeken, illetve a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken is.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Négyezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 89

More in Közoktatás, Szakképzés
Egyre több magyar felnőtt vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen
Nagy változás előtt áll a szakképzés, most érdemes OKJ képzésre jelentkezni

Várhatóan 2020-tól változik a szakképzés, a kormány jelentősen csökkentené a választható szakmák körét. Sok szakképesítés megszűnik,...

Kezdődnek az írásbeli érettségik
Kezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia Szegeden

A vasárnap esti megnyitóval elkezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia (IBO - International Biology Olympiad) Szegeden,...

Close