Nem hatékony ösztönző az alapjövedelem a finn kísérlet szerint

Az alapjövedelem nem hatékony ösztönző, mivel nem késztet fejlődésre, önképzésre és jobb munkára – mondta Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

A szakértő a finn alapjövedelmi kísérlet kudarcára reagálva hangsúlyozta, hogy a pénzbeli juttatások legfeljebb az elemi biztonsági szükségleteket elégítik ki. Ennél magasabb igényekre csak a korai életszakaszban kialakuló belső motiváció sarkall, a gyermekeknek ezért meg kell tapasztalniuk, hogy maguk is befolyásolhatják a környezetüket, hatni tudnak az őket körülvevő világra – tette hozzá.

Sikerorientált személyiség csak a változtatás élményének a birtokában alakulhat ki, ennek hiányát nem lehet külső ösztönzőkkel utólag pótolni – mutatott rá a szakpszichológus.

A finn kormány pénteken közölte, hogy egy 2 éve indított kísérlet tapasztalatai szerint a feltétel nélküli alapjövedelem nem ösztönözte munkakeresésre az állástalanokat, habár a közérzetüket jelentősen javította.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Nem hatékony ösztönző az alapjövedelem a finn kísérlet szerint

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Karrier, Motiváció
Balog Zoltán: 2,5 milliárd jut idén iskolai hangszerbeszerzésre
Pályakezdő művészek pályázhatnak támogatásra a MANK-nál

Táncművészeti, írói és zenei ösztöndíjpályázatot írt ki a fiatal művészek pályakezdésének támogatására a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú...

Itt a legvonzóbb hazai munkáltatók listája
A magyar munkavállalók 82 százaléka érzi stabilnak a munkahelyét

A magyar munkavállalók 82 százaléka - nők és férfiak egyaránt - úgy érzi, hogy több mint...

Close