Nőtt a keresztféléves képzésre jelentkezők száma, továbbra is népszerűek a reáltudományok

Több mint hatezren jelentkeztek a 2020 februárjában induló keresztféléves képzésekre, továbbra is népszerűek a reáltudományok, a jelentkezők negyven százaléka ilyen képzést választott – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta: nemcsak szeptemberben, hanem februárban is indulnak felsőfokú képzések, idén 33 intézmény összesen 993 szakára lehetett jelentkezni november 22-ig.

A keresztféléves felvételi jelentkezési adatokat összegezték, eszerint idén mintegy 14 százalékkal többen felvételiztek ilyen képzésre, mint tavaly, 5293-ról 6023-ra emelkedett a számuk. A legerőteljesebb emelkedés az alapképzések esetében tapasztalható: 611-ről 1419-re, azaz csaknem 2,5-szeresére nőtt a jelentkezők száma.

A felsőoktatási szakképzés esetében mintegy másfélszeres emelkedés figyelhető meg, a múlt évi 97 után idén már 142-en jelentkeztek ilyen képzésre. A mesterképzések népszerűsége esetében nem volt jelentős változás, idén 4462-en, tavaly 4585-an jelentkeztek.

Az államtitkár felidézte: a keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények csak mesterképzéseket hirdethettek meg magyar állami ösztöndíjas formában.

Schanda Tamás elmondta, hogy továbbra is népszerűek a reáltudományok, a keresztféléves képzésre jelentkezők negyven százaléka ilyen képzést választott, ezen belül műszaki szakokra 1689-en, természettudományi szakokra 98-an, informatikára 608-an jelentkeztek.

A mesterképzések “elsőhelyes” jelentkezéseit figyelembe véve most is a gazdaságtudományi és a műszaki szakok a legnépszerűbbek. Az első helyeken a vezetés és szervezés, a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a villamosmérnöki, a pénzügy, a marketing és a műszaki menedzser képzések állnak.

Az államtitkár felhívta a felvételizők figyelmét, hogy január 9-éig tölthetik fel a még szükséges dokumentumokat – például a többletpontokat igazoló iratokat – az e-felvételi rendszerbe, vagy küldhetik meg az Oktatási Hivatalnak, és ugyancsak eddig az időpontig lehet módosítani a jelentkezési sorrenden, de csak egyetlen alkalommal.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Nőtt a keresztféléves képzésre jelentkezők száma, továbbra is népszerűek a reáltudományok

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Felsőoktatás
Jobbik: a GDP 6 százalékát az oktatásra kell fordítani
Ingyenes felvételi felkészítő program indul

Irány az egyetem 2020! elnevezéssel ingyenes felvételi felkészítő programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága,...

Megoldódik az informatikushiány?
Nyílt Nap az ELTE Informatikai Karán

Nyílt napot tartanak kedden az ELTE informatikai karán, az érdeklődők megtudhatják milyen informatikus képzést érdemes választani,...

Close