Szakképzésben folytatja a továbbtanulók csaknem kétharmada

A középfokú oktatásban továbbtanulók csaknem kétharmada a megújuló szakképzést választotta. Az ősztől induló technikumokban mintegy 34 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t.

Idén tovább nőtt a szakképzés népszerűsége a nyolcadik osztályos tanulók körében. 35,8 százalékukat gimnáziumba, 42,1 százalékukat technikumba, 20,3 százalékukat szakképző iskolába, 1,4 százalékukat pedig szakiskolába vették fel.

A szeptemberben induló technikumi képzést közel 34 ezer fiatal választotta; idén nagyobb arányban folytatják tanulmányaikat a diákok a szakmát és érettségit egyszerre nyújtó középfokú szakképzési intézményben, mint az előző másfél évtized bármelyik évében.

Az ITM közleménye szerint a következő tanévtől teljesítményük alapján a diákok többletjuttatást kapnak az új ösztöndíjak formájában, amelyet tanulmányaik előrehaladtával munkabér válthat fel.

Azt is közölték, hogy az ITM jelentős könnyítésről döntött azoknak a diákoknak az érdekében, akik szeptembertől a technikumok érettségire épülő képzéseiben szeretnék folytatni tanulmányaikat.

A tárca közelmúltban kiadott határozata lehetővé teszi a technikumok szakmai vizsgára felkészítő két évfolyamos képzésébe való bekapcsolódást azok számára is, akik a járványhelyzet miatt most nem akarnak vagy nem tudnak érettségi vizsgát tenni. A középiskola befejező évfolyamát elvégzők közül tehát bárki beiratkozhat a technikumok kétéves képzéseire, az érettségit elegendő utólag, legkésőbb a szakmai vizsgáig megszerezniük. A könnyítés azokra a szakgimnáziumi tanulókra is vonatkozik, akiknek egy év van hátra a szakmai vizsgáig – emelték ki.

Forrás: MTI
Kép forrása: Balogh Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Szakképzésben folytatja a továbbtanulók csaknem kétharmada

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Szakképzés
Szakmák éjszakája a Kaesz Gyula faipari szakiskolában
Megjelent az iskolai szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat

Megjelent az iskolai szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat. Schanda Tamás, a szakképzésért...

Szakmai gyakorlat közben meghalt egy 16 éves diák Nagykátán
Érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) határozata értelmében azok a diákok is jelentkezhetnek a technikumok szakmai...

Close