Szél: anyagi biztonságra és megfelelő oktatásra van szükség

Anyagi biztonságot és megfelelő oktatást ígért az LMP miniszterelnök-jelöltje pártja csütörtöki „jövőértékelő” rendezvényén Budapesten, és a legaktuálisabb feladatnak a kivándorlás megállítását nevezte. Szél Bernadett szerint a jelenlegi kormány feléli a jövőt – írja az MTI.

A kormány nem foglalkozik a fiatalokkal, letett róluk.” Szél Bernadett Bírálta a kormányfőt azért is, mert a március 15-ei ünnepi beszédében akkor hívta „harcba” a fiatalokat, amikor azok tömegesen menekülnek külföldre.

Kutatások bizonyítják, hogy nagyon nagy a baj, a fiatalok számára a legsúlyosabb gond a létbizonytalanság, a második a kiszámíthatatlan jövő. Az LMP azt szeretné, ha a fiatalok nem félnének – szögezte le.

Közölte: pártja konzultált a külföldön élőkkel, amiből kiderült, hogy többségük egzisztenciális okokból hagyta el az országot, de a fojtogató légkör miatt is sokan mentek el.  Az egyik legaktuálisabb feladatnak nevezte a kivándorlás megállítását, a külföldön élő fiatalok hazahozatalát. Ehhez szerinte anyagi biztonságot és megfelelő oktatást kell biztosítani.

A továbbtanuló fiatalok után 24 éves korig biztosítanák a családi adókedvezményt és a családi pótlékot, és még a PhD-fokozat megszerzését is ingyenessé tennék. A társelnök minőségi oktatást ígért, amely nem lexikális tudást ad, hanem kompetenciákat fejleszt, kreatív problémamegoldásra tanít, a gyermekek csökkenő terhei mellett.

Szél Bernadett az oktatás fontos feladatának nevezte az esélyek kiegyenlítését, ezért hangsúlyosan szólt a korai fejlesztés szükségességéről, de pártja alapállásának nevezte azt is, hogy minden fiatal végzettséghez jusson.     A politikus minőségi szakképzést sürgetett, és bírálta a tankötelezettség leszállítását.

Az ehhez szükséges forrásokat az LMP antikorrupciós programja segítségével teremtenék meg – tette hozzá.

A fiatalokat a Vállalkozz itthon! programjukkal is segítenék, amelynek része például a pénzügyi tanácsadás vagy inkubátorházak létesítése.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a legsúlyosabb korrupciós eseteknek azokat nevezte, amelyek az oktatásban valósulnak meg, azok ugyanis a jövőt lopják el.     Ösztöndíjprogramokat szorgalmazott, és sérelmezte, hogy „ellopták” a roma programok forrásait, holott ott is ösztöndíjak segíthették volna a fiatalokat.

Forrás: MTI

Kép forrása: Máthé Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Szél: anyagi biztonságra és megfelelő oktatásra van szükség

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.49)