Több mint 11 ezren érettségiztek ma biológiából

Középszinten 6295-en, emelt szinten 5080-an érettségiztek ma biológiából. Vannak, akik angol, német, szerb vagy szlovák nyelven adtak számot a tudásukról.

A középszintű írásbeli 120 percig tartott, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának a sorrendjét is megváltoztathatták. Az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet használhattak.

Az idei feladatsor 9 feladatból állt. Minden feladat több részfeladatot tartalmazott, egy feladaton belül szerepeltek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is.

A középszintű biológiaérettségi egyik feladata a kanyaróhoz kapcsolódott, mely igen aktuális téma a betegség romániai feltűnése miatt.  A diákoknak ezen kívül sejtes szerveződéssel, vércsoportokkal és az öröklött esélyekről szóló feladatokat is meg kellett oldaniuk. Az emberi szervezettel kapcsolatos téma az idei érettségi feladatsorában a karizom és a szív volt, de állattani és növénytani feladatokkal is találkoztak a diákok.

A feladatsor nem hivatalos megoldásai itt és itt találhatóak.

Az emelt szintű biológia írásbeli vizsga 240 perces, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatják meg. A vizsgázóknak egy 8-10 feladatot tartalmazó feladatsort (80 pont), valamint egy választható esszé- vagy problémafeladatot (20 pont) kell megoldaniuk. Az esszé, illetve problémafeladatok az alábbi témakörből kerülnek ki: az ember élettana és szervezettana, egészséges életmód és ökológia, környezet- és természetvédelem, növénytan. Az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsgán szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép használható.

A biológiából emelt szinten érettségizők kaptak feladatot a populációgenetikáról, az emberi genetikáról, de volt genetikai feladat egy madárról is, amelyben a madár színe és a tollazata meghatározásából kellett következtetéseket levonni.

Az egyik esszétéma a keményítőbontásról szólt, a másik biológiai oxidációról.

Emellett az emelt szintű biológiaérettségi feladatai között volt növénytani feladat is, de volt szó a feladatokban a fehérjeszintézisről, a hormonrendszerről, ezen belül is a női ciklus és külön a szervek feladatairól is.

Forrás

Kép forrása: Czeglédi Zsolt, MTI

 

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Több mint 11 ezren érettségiztek ma biológiából

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.5)