Több mint egymillió magyar hagyná itt az országot

Nagyságrendileg 1,2 millióan tervezik, hogy a jövőben külföldön vállalnak munkát, a fiatalok körében pedig különösen magas, 41 százalékos ez az arány – derült ki a Publicus reprezentatív felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített a kivándorlás témájában.

A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hét közeli családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre az elmúlt pár évben és majdnem nyolc vállal tartósan munkát külföldön. Ez érdemi növekedés a tavalyi kutatásukhoz képest. A kérdésben a válaszadók 73 százaléka érintett, azaz azoknak az embereknek is megnőtt a száma, akiknek kivándorolt, vagy tartósan külföldön dolgozik közeli családtagja, ismerőse.

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát, ami nagyságrendileg 1,2 főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal pedig akár 1,5 millió főt is jelenthet.

A nyolc általánost végzettek esetében 59 százalékos az érintettség, a magasabb iskolai végzettségűeknél azonban jóval nagyobb, 78-81 százalékos volt az érintettek aránya. Az életkor alapján természetesen a fiatalabb generáció az érintettebb: míg 45 év alatt a megkérdezettek 80-82 százaléka számolt be érintettségről, addig 60 év felett már csak 62 százalékos volt az arány.

A külföldön munkát vállalni akarók körében egyértelműen az a legfontosabb ok, hogy álláspontjuk szerint nem lehet megélni az itthoni fizetésből, a válaszadók 59 százaléka vélekedett így. Viszonylag sokan gondolják továbbá úgy, hogy nem tudnak megfelelő jövőt biztosítani a családjuknak, nem tudnak előrelépni a munkahelyükön, és sokaknak van elege a magyarországi politikai és közéleti viszonyokból is. A szakmai kihívás, a tapasztalatszerzés, a világlátás, vagy akár a nyelvtanulás ugyanakkor meglehetősen kevesek számára számítanak elsődleges oknak.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Több mint egymillió magyar hagyná itt az országot

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.46)