Több népszerű szakma is kikerült az Országos Képzési Jegyzékből

Jelentős változások történnek a felnőttképzés és a szakképzés területén. – írja oldalán a FEOT Kft.

Az OKJ rendelet módosításával nem lesz lehetőség ingatlanközvetítő, társasházkezelő, ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő, munkavédelmi technikus, tűzvédelmi előadó, tűzvédelmi főelőadó, valamint személy- és vagyonőr szakképesítés megszerzésére sem – írja a győri és szombathelyi képzéseket kínáló intézmény.

A fenti területen dolgozóknak, vagy elhelyezkedni szándékozóknak ez a változás komoly problémát jelent, tekintettel arra, hogy felsorolt valamennyi szakképesítés megszerzését jogszabály írja elő. Nem tudni, hogyan fognak munkát végezni azok, akik nem rendelkeznek a fent felsorolt képzésekkel, hiszen a jelenleg érvényes jogszabályok nem adnak erre lehetőséget. Az ágazati törvények módosításával, vagy az OKJ rendeletben meghatározott szakmák körének bővítésével valósulhat csak meg a jogszabályi előírásoknak megfelelő munkavégzés.

Amennyiben az OKJ bővítésre kerül az ingatlanközvetítő, társasházkezelő, munkavédelmi technikus, ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő, tűzvédelmi előadó, tűzvédelmi főelőadó, valamint személy- és vagyonőr szakképesítésekkel, abban esetben ezen szakmák megszerzése csak – 2 éves – iskolarendszerű képzésben válik lehetségessé.

A FEOT Kft. felhívja a figyelmet arra is, hogy a felnőttképzést folytató intézmények  2020. december 31-ig indíthatnak a korábbi OKJ szerinti képzéseket, amelynek szakmai vizsgáját – a javító- és a pótlóvizsgák kivételével – legkésőbb 2022. december 31-ig be kell fejezni.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Több népszerű szakma is kikerült az Országos Képzési Jegyzékből

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 139

More in Felnőttképzés, Szakképzés, Szakmák
Ez a 10 legnépszerűbb OKJ képzés
OKJ számok 2020

Folyton visszatérő kérdés olvasóinknál, hogy mit jelent az OKJ kódok első két számjegye, pontosan mi is...

Mennyibe kerül megszerezni a jogosítványt?
Idén is jár az állami támogatás a fiataloknak a jogosítvány megszerzéséhez

Idén is segítséget kapnak a 20 év alatti fiatalok a jogosítványukhoz megszerzéséhez - közölte Emberi Erőforrások...

Close