OKJ számok 2020

Folyton visszatérő kérdés olvasóinknál, hogy mit jelent az OKJ kódok első két számjegye, pontosan mi is az OKJ számok jelentése.

Segítségül hívtuk a TanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső oldal friss, 2020-as leírását az OKJ számokról.

Az Országos Képzési Jegyzék a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. Minden ilyen szakmához azonosító szám tartozik. A vizsgát sikeresen teljesítő résztvevők az adott szakképesítésről OKJ bizonyítványt szereznek.

Az OKJ vizsga követelményeit az SZVK határozza meg, ez a felelős miniszter által jóváhagyott szakmai vizsga követelményeit tartalmazza.

Az OKJ képzések azonosító számainak első két számjegye a következőket jelentik:

21: alapfokú részszakképesítés, amelyet befejezett iskolai végzettség nélkül is elvégezhetsz.

31: alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre épül.

32: alsó középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül.

33: alsó középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel, és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.

34: középfokú szakképesítés, amelynél szintén előfeltétel az alapfokú iskolai végzettség vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciák.

35: középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel, és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.

51: felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.

52: felső középfokú szakképesítés, mely alapkövetelménye az érettségi bizonyítvány.

53: felső középfokú szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.

54: emeltszintű szakképesítés (technikus), a belépési feltétele szintén érettségi vizsga.

55: emeltszintű szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.

62: felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítés, az elkezdésének feltétele a diploma megléte.

2019. szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Az új jegyzékben már csak négyféle szintű képzés szerepel:

21: alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel.

31: alsó középfokú részszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre épül.

34: középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül.

54: emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött.

2020. szeptember 1-jétől a kormányrendelet alapján a 21-es és 31-es szintű képzéseket kizárólag iskolarendszeren kívüli, a 34-es és 54-es szintű szakképesítéseket viszont csak iskolai rendszerű oktatásban lehet majd megszerezni.

Ugyanakkor a kormányrendelet értelmében a felnőttképzők a jelenlegi képzési rendszerben OKJ képzéseket 2020. december 31-ig indíthatnak.

A TanfolyamOKJ.hu képzéskereső portál felkészült a megnövekedett igény kiszolgálására, azonban az oldal szerkesztői hangsúlyozzák, hogy nem érdemes a jelentkezést az utolsó pillanatra hagyni, ugyanis a határidő közeledtével egyre hamarabb betelnek a csoportok. Így könnyen előfordulhat, hogy aki kivár, és az utolsó hónapokra halogatja a jelentkezést, az már nem kap helyet az utolsóként induló csoportokban, így nem vehet részt a kiszemelt OKJ képzésen a jelenlegi még érvényes feltételekkel.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

OKJ számok 2020

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 170

More in Felnőttképzés, Szakképzés
Mennyibe kerül megszerezni a jogosítványt?
Idén is jár az állami támogatás a fiataloknak a jogosítvány megszerzéséhez

Idén is segítséget kapnak a 20 év alatti fiatalok a jogosítványukhoz megszerzéséhez - közölte Emberi Erőforrások...

Online mesterkurzust indít Spike Lee filmrendező
Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet

Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet, március 2-ig várják a szakmai képzéseket szervező intézmények pályázatait...

Close