Továbbképzési lehetőség villanyszerelőknek – Ezt csinálja egy villamos alállomás kezelő

A villanyszerelők számára számos OKJ-s szakmai ráépülés indul, melyekkel speciális tudásra tehetnek szert a szakemberek, és növelhetik munkaerőpiaci értéküket. Ilyen szakmai ráépülés többek közt az erősáramú berendezések felülvizsgálója, az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló, a villamos elosztóhálózat szerelő, üzemeltető, a villamos hálózat kezelő, a villámvédelmi felülvizsgáló vagy a villamos alállomás kezelő.

Az Apave Akadémia összegyűjtötte a legfontosabb információkat a villamos alállomás kezelő OKJ-s képzésről.

Minden olyan cégnek szüksége lehet villamos alállomás kezelőre, amely tevékenységei közt szerepel a kis-, közép- és nagyfeszültségű szabadvezetékes és kábeles elosztóhálózatok üzemeltetése, állapotuk ellenőrzése, hálózati kapcsolatok végrehajtása, üzemzavarok hibáinak felismerése és elhárítása.

A végzettséget jelenleg csak iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben lehet megszerezni, kb. 3 hónap alatt. A tanfolyam után elektromoshálózat-szerelő, -javító munkakört lehet betölteni.

A képzés megkezdéséhez 34 522 04 Villanyszerelő vagy középfokú vagy felsőfokú erősáramú végzettség, 2 év üzemeltetői munkakörben eltöltött szakmai gyakorlat és egészségügyi alkalmasság szükséges.

A villamos alállomás kezelő OKJ tanfolyam során a tanulók megismerik a villamos alállomás kezelő tevékenységével összefüggő munkaköri feladatokat, elsajátítják a foglalkozás napi gyakorlásához, a feladatok biztonságos végrehajtásához szükséges kompetenciákat, képessé válnak egy alapjában véve veszélyes szakterületen megvalósuló tevékenységi körben a biztonságos és megbízható munkavégzésre.

A tanfolyam résztvevője képes lesz többek közt alállomás állapotellenőrző bejárást végezni, mérni az állomás villamos paramétereit, dokumentálni az ellenőrzések eredményét, üzemi naplót vezetni, alállomást üzemeltetni, kapcsolási sorrendet készíteni, üzemzavar okait felismerni, elvégezni a hibás berendezés javítását és helyreállítását.

A tanfolyam komplex szakmai vizsgával zárul, mely írásbeli, gyakorlati és szóbeli részből áll. A 60 perces írásbeli vizsga során a vizsgázó a tanfolyam összes témakörének ismeretéről tanúbizonyságot tesz. A szóbeli vizsga keretében a „Villamosalállomás-ellenőrzés, -kezelés” témaköréből kell felelniük a résztvevőknek. A 90 perces gyakorlati rész keretében pedig a vizsgázó megméri a hálózat villamos paramétereit. A feladat lehet áram, feszültség, földelési ellenállás, hurokimpedancia mérés.

A vizsgát sikeresen teljesítők államilag elismert OKJ bizonyítványt kapnak, mellé pedig Europass bizonyítványt igényelhetnek. Az Europass bizonyítvány-kiegészítő eligazodást nyújt a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére az OKJ-s szakképesítések között. Az OKJ bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Az Országos Képzési Jegyzék helyébe lépő Szakmajegyzékben már nem található a villamos alállomás kezelő képzés, így azt a felnőttképzők csak 2020. december 31-ig indíthatják a jelenlegi feltételekkel.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Továbbképzési lehetőség villanyszerelőknek – Ezt csinálja egy villamos alállomás kezelő

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

DELAYED QUERY : /Adatok : 7db0f1eaf7d5c22bcf3e73485cf6ce07 Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "")

More in Felnőttképzés, Karrier, Szakképzés, Szakmák
Női targoncavezető
Az egyik legkeresettebb szakma, melyhez érettségi sem kell – A legfontosabb tudnivalók a targoncavezető OKJ képzésről

Targoncavezető képzések mindössze 2 hónap alatt elvégezhetőek, és OKJ-s végzettséggel az építőipar, a logisztika, a kereskedelem...

A világ vezető együttműködési platformját tesztelik a magyar informatikai szakképzésben
Indul az új ösztöndíjrendszer a szakképzésben

Az idei tanévtől, a megújuló szakképzéssel együtt, elindul az új szakképzési ösztöndíjrendszer is, amelynek célja, hogy...

Close