A cégek nyitottak az alternatív foglalkoztatási formákra

A cégek többsége nyitott az alternatív foglalkoztatási formákra, a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben pedig egyre többen ismerik fel, hogy minél hamarabb konkrét lépéseket kell tenniük azért, hogy kollégáik otthonról vagy rövidített munkaidőben dolgozzanak – hangsúlyozta Farkas Margit, az EY személyügyi tanácsadási üzletágának partnere.

A tanácsadó társaság elemzése szerint a cégeknek érdemes minél hamarabb felülvizsgálniuk működési modelljüket és felmérni, hogy milyen munkavállalói csoportokra lehet még kiterjeszteni egyéb alternatív foglalkoztatási formákat.

Magyarországon az alkalmazottak kevesebb mint 4 százaléka teheti meg, hogy otthonról dolgozik. Ráadásul Európa-szerte Magyarországon foglalkoztatják a legkevesebb embert részmunkaidőben. Az egyéni vállalkozók és a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező kollégák aránya szintén jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzet, az alkalmazottak igényeinek átalakulása olyan extrém nyomás alá helyezi a cégeket, ami miatt lépéskényszerbe kerültek – hívták fel rá a figyelmet az EY tanácsadói, a vállalat alternatív foglalkoztatási formákkal foglalkozó szakmai rendezvényén.

A KSH friss jelentése szerint az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, 5 százaléknál is kisebb azoknak az aránya, akik részmunkaidőben dolgoznak. Ez Európa területén a legalacsonyabb érték, messze elmarad a 19 százalékos uniós átlagtól, míg Svájcban a munkavállalók több mint 35, Hollandiában az emberek csaknem 50 százalékát alkalmazzák ilyen formában. Hasonló a helyzet más alternatív foglalkoztatási típusok terén is, hiszen egyéni vállalkozóként az uniós átlagnál mintegy 5 százalékkal kevesebben dolgoznak, határozott idejű munkaszerződéssel pedig az alkalmazottak mindössze 7 százaléka helyezkedett el, szemben az EU-s 14 százalékkal.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A cégek nyitottak az alternatív foglalkoztatási formákra

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Karrier
Női vállalkozók
Idén is elindítja női vállalkozókat segítő programját a Hiventures

A női vállalkozók segítésére indította el a múlt héten immár második alkalommal a Hiventures kockázati tőkealap...

Rangos nemzetközi konferecia kezdődött a Műegyetemen
Elhalasztják a Műegyetemi Állásbörzét

Elhalasztják a március 18-19-re tervezett Műegyetemi Állásbörzét a koronavírus miatt - közölték a szervezők az MTI-vel....

Close