BME: csaknem ötezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben

Szeptembertől 4626 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

A BME az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapítottak meg: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 422 pont, az önköltségesekkel együtt pedig 418,7 pont az átlag.

Kiemelték, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is magas maradt az intézmény alapképzéseire felvett jelentkezők száma és átlagpontszáma is.

Mesterképzésben csaknem ezren kezdhetik meg ősszel tanulmányaikat.

A mostani felvételi eljárásban az egyetemre jelentkező csaknem 10 ezer diák 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg, ami 6 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Pedig – mint megjegyezték – a BME mesterszakjainak nagy részénél nem is ez, hanem a januári a fő felvételi eljárás (akkor több mint ezer hallgatót vettek fel az egyetem mesterszakjainak valamelyikére). Idén 27 magyarországi felsőoktatási intézménybe jelentkeztek száznál többen mesterképzésre – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idegen nyelvű képzései továbbra is nagyon népszerűek. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram pályázatán 64 országból több mint kilencezer érdeklődő adta be jelentkezését a műegyetemre. A BME a program keretében több mint hétszáz jelentkezőt vett fel, a hallgatók több mint fele mesterképzésekre jelentkezett, doktori képzésre pedig mintegy kilencven jelentkezőt vettek fel.

A BME felhívta a jelentkezők figyelmét arra is, hogy az idei pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjai nagy részén állami ösztöndíjas képzéseket is meghirdet majd.

Forrás: MTI
Kép forrása

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

BME: csaknem ötezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 178

More in Felsőoktatás
Csaknem hatezer hallgatót vettek fel a BGE-re
A BGE-n csaknem 5700 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) szeptemberben 5667 elsőéves kezdheti meg tanulmányait - közölte az intézmény az...

Több mint 6600 hallgatót vettek fel a Debreceni Egyetemre
Debreceni Egyetem: továbbra is az ország második legnépszerűbb egyeteme a debreceni

Jóllehet 14 százalékkal kevesebben jelentkeztek idén a Debreceni Egyetemre, ami körülbelül a 2018-as jelentkezési adatoknak felel...

Close