Felére csökkent az oroszul tanulók száma a Szovjetunió összeomlása óta

A Szovjetunió összeomlásától 2018-ig a felére csökkent az oroszul tanuló külföldiek száma, és a nyelv iránti érdeklődés várhatóan tovább hanyatlik – közölte az RBK című gazdasági napilap csütörtökön a közoltatási és tudományügyi tárca Szociocentr intézetre hivatkozva

A Szociocentr felmérése szerint az oroszt, amely az elterjedtségét tekintve a tízedik helyen áll a világon a nyelvek sorrendjében, 27 országban használják. A kilencvenes évek elején még 74,6 millióan tanultak oroszul, a tavalyi évre számuk 38,2 millióra csökkent. A volt Szovjetunió határain kívül a visszaesés még drasztikusabb: a volt tagköztársaságok adatait leszámítva a Puskin nyelvének elsajátításán fáradozók aránya 20 millióról alig valamivel több mint egymillióra csökkent a világon.

Az oroszul tudók aránya ebben az időszakban Kelet-Európában és a Balkánon 38-ról 8 millióra csökkent. A volt szovjetköztársaságokban – Oroszországon kívül – a nyelvet beszélők száma 119,5 millióról 82,5 millióra csökkent, ugyanakkor az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon 1,2 millióról 4 millióra nőtt

Szakértők szerint az oroszul tudók száma 2025-ben 215 millió lesz, ami a világ 8 milliárdos lakosságának 2,7 százalékát jelenti majd.

Európában és Észak-Amerikában az oroszul tanulók számának stabil növekedése az Oroszországból és a néhai Szovjetunió többi volt köztársaságából kivándoroltak leszármazottjaira épül. 2014 és 2018 között nőtt a nyelv elsajátítására törekvők száma Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban is.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Felére csökkent az oroszul tanulók száma a Szovjetunió összeomlása óta

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Nyelvtanulás
Sokaknak nincs nyelvvizsgája
Alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt

Alig egy hónap alatt mintegy ezren igényelték a nyelvtanulási kölcsönt - mondta Magyar Péter, a Diákhitel...

Ingyenes nyelvvizsga
Februártól lehet jelentkezni a külföldi nyelvi kurzusokra

Februártól jelentkezhetnek a 9. és 11. osztályos diákok a külföldi nyári nyelvi kurzusra - közölte Bartos...

Close