Gyorsan átállt online-ra a pénzügyi közvetítők hatósági képzése

Miután a járványhelyzet miatt megszűnt a leendő pénzügyi közvetítők személyes, csoportos hatósági képzése, számos oktatási intézmény – az MNB-vel együttműködve – április elejétől gyors ütemben átállt az online tanfolyamokra – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t.

A koronavírus okozta járvány miatt 2020. március 17-től a leendő pénzügyi, biztosítási vagy tőkepiaci közvetítők hatósági képzését és vizsgáztatását sem tarthatják meg az érintett jelentkezők személyes részvételével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mint a vizsgáztatásokért felelős hatóság – nyilvántartásában szereplő képző intézmények.

Április elejére ugyanakkor a 12 érintett magyar oktatási szervezet közül immár 9 módosította képzési programjait, ezzel lehetővé téve, hogy a majdani pénzügyi közvetítők távolról, online is elvégezhessék a tanfolyamokat. A jegybank a módosításokat jóváhagyta. Ennek nyomán mostanra az MNB-vel szorosan együttműködő, tapasztalataikat, javaslataikat jelző, s a megváltozott helyzethez gyorsan, rugalmasan alkalmazkodni tudó képző szervek már 16 internetes tanfolyamot tudtak hatékonyan lebonyolítani.

A technikai, biztonsági feltételek (és jogszabályi előírások) miatt a hatósági vizsgákat nem lehet online módon megtartani. Az MNB azonban elkötelezett amellett, hogy a járványhelyzet megszűntével a piaci igényeknek megfelelő számú vizsgalehetőséget biztosítson, s így a megnövekedett számú jelentkezők a lehető leghamarabb levizsgázhatnak majd.

A közlemény felidézte: tavaly összesen 20 298-an jelentkeztek a hatósági vizsgákra (a legnépszerűbbek a biztosításközvetítői vizsgák voltak), s közülük 10 458 résztvevő tudta sikeresen letenni a hatósági vizsgát. Ezen belül a biztosításközvetítői hatósági vizsgázók átlagosan 54 százalékos sikerességi mutatóval vizsgáztak, a pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági vizsgára jelentkezők 64 százaléka, a tőkepiaci üzletkötői hatósági vizsgázók 76 százaléka kapott tanúsítványt sikeres vizsgájáról 2019-ben.

Mint emlékezetes, a kormányzat 2017 nyarától szigorította – a pénzügyi fogyasztók biztonságának erősítése érdekében is – a hatósági vizsgáztatás módjára, a közvetítői képzésre, vizsgára való alkalmasságra, s a képző szervekre vonatkozó feltételeket is, tette hozzá a jegybank közleménye.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Gyorsan átállt online-ra a pénzügyi közvetítők hatósági képzése

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 12

More in Felnőttképzés
Online tanulás
A tanulás jövője – Az e-learning előnyei

A technika fejlődésével a tanulás is egyre könnyebbé válik. Ma már nem kell feltétlenül az iskolapadot...

Növelheti a kismamák elhelyezkedési esélyeit, ha képzik magukat
A kisgyermekes édesanyák is ingyen tehetik le a nyelvvizsgát, valamint a KRESZ-tanfolyamot és – vizsgát

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam-...

Close