Fő a biztonság – Mit csinál egy munkavédelmi technikus?

Munkavédelmi technikusokat folyamatosan keresnek a vállalatok, hiszen a munkáltatókat szigorú törvényi előírások kötik a munkavédelmi előírások betartására. Egy körültekintő munkavédelmi szakember a jogszabályok maradéktalan betartását elősegítve felel a munkavállalók és a munkakörnyezet biztonságáért, ezzel növelve a hatékonyabb termelést és munkavégzést.

Az Apave Akadémia összegyűjtötte, mit kell tudni a munkavédelmi technikus szakmával kapcsolatban.

Ahogy az elnevezés is mutatja, a munkavédelmi technikus fő feladata, hogy a munkahelyeken az ott dolgozók (és az oda látogatók, ügyfelek) minél nagyobb biztonságban legyenek. Hivatása a munkakörnyezet biztonságának megteremtése és megtartása a törvényi előírások betartásával, ezzel az ott dolgozók épségének és egészségének megóvása, a munkahelyi balesetek és szabálysértések megelőzése.

A munkavédelmi technikus munkája során elkészíti az adott gazdasági és munkavégzési tevékenységnek megfelelő munkavédelmi szabályzatot, és az ebben leírtak szerint folyamatosan ellenőrzi annak betartását.

Megvizsgálja a munkaterület és a munkavégzés során használt munkaeszközök biztonságosságát, a védőfelszerelések helyes használatát, és munkavédelmi oktatást szervez a munkavállalók részére.

Fontos azonban, hogy egy jó szakember nemcsak a biztonságot növelheti, de a munkakörülményeken is javíthat, ezért érdemes proaktívan keresnie olyan megoldásokat, mely az adott munkakörhöz köthető fizikai és pszichikai terheléseket, veszélyforrásokat csökkentheti. A munkavédelem ugyanis nemcsak a balesetek, károk megelőzéséről szól, de az egészség megóvásáról, prevencióról is.

Bár a megnövekedett ellenőrzések következtében mára már a cégek és vállalkozások vezetői is belátták, hogy a munkavédelmi törvény előírásának betartása nem elhanyagolható kérdés, kevés a jól képzett munkavédelmi szakember.

A munkavédelmi technikus végzettség jelenleg csak OKJ-s tanfolyamokon szerezhető meg iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben. A képzés elvégzése után munkavédelmi technikus, baleset-elhárítási megbízott, balesetvédelmi és üzembiztonsági megbízott, munkahelyi balesetvizsgáló, munkavédelmi előadó, munkavédelmi megbízott vagy üzembiztonsági megbízott munkakörben lehet elhelyezkedni.

„Azok, akik a jelenlegi feltételekkel szeretnék megszerezni a szakmát, érdemes minél előbb jelentkezniük, mivel a képzés csak 2020. december 31-ig indítható a jelenlegi feltételekkel. Az OKJ változásával a munkavédelmi technikus kikerült az új szakmajegyzékből.” – írja közleményében az Apave Akadémia.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Fő a biztonság – Mit csinál egy munkavédelmi technikus?

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 119

More in Felnőttképzés, Szakmák
Európai pénzügyi szövetségek szerint is kiemelten fontos a pénzügyi szakemberek képzése
Gyorsan átállt online-ra a pénzügyi közvetítők hatósági képzése

Miután a járványhelyzet miatt megszűnt a leendő pénzügyi közvetítők személyes, csoportos hatósági képzése, számos oktatási intézmény...

Online tanulás
A tanulás jövője – Az e-learning előnyei

A technika fejlődésével a tanulás is egyre könnyebbé válik. Ma már nem kell feltétlenül az iskolapadot...

Close