A Jobbik az MTA kutatóintézetei miatt akarja összehívatni az oktatási bizottságot

Ander Balázs az Országgyűlés oktatással is foglalkozó bizottságának jobbikos alelnöke a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, miután a jövő évi költségvetési javaslat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli az MTA kutatóintézeteinek költségvetési forrásait.

Ander Balázs az ügyben hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatót a szintén jobbikos Brenner Kolomannal együtt. Utóbbi az eseményen arról beszélt, hogy 2011-ben a Széll Kálmán-tervben a kormány „gyakorlatilag kimondta azt, hogy az oktatás nem termel értékeket”. Brenner Koloman kérte, hogy a költségvetési javaslatnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteire vonatkozó részét vonják vissza. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar tudományos kutatás jövője a tét. Az ellenzéki képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre az egyetemek kutatás-fejlesztésére szánt 29 milliárd forint és az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokra (OTKA) szolgáló 13 milliárd forint is az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül majd.

Ander Balázs a sajtótájékoztatón a közoktatás helyzetéről beszélt és ennek során kiemelte, hogy a tanári szakma elöregedett, a fiatalkorú iskolaelhagyók aránya 12,5 százalékos, a kompetenciafelmérések eredményei pedig „rettenetesek”.

A Fidesz erre a helyzetre spórolással válaszol, annak ellenére, hogy ennek az árát az elkövetkező évtizedekben a társadalom fogja megfizetni – bírált a politikus. A jövő évi költségvetésben a kormányzat 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az idén, de ez „mindösszesen két százalékos, az inflációt sem elérő emelkedést jelent” – hangsúlyozta Ander Balázs.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

A Jobbik az MTA kutatóintézetei miatt akarja összehívatni az oktatási bizottságot

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (3.16)