Megbüntették a diáktüntetés résztvevőit, de 2 millió forint gyűlt össze a bírságra

50 ezer forintos bírságot kapott a február 23-i diáktüntetés néhány résztvevője, akik a demonstráció hivatalos lezárása után még vonultak az utcákon és folytatták a tüntetést. A bíráságot KRESZ gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályának megsértése miatt szabták ki.

A diákok mellett Képszerkesztőség nevű fotóügynökség két munkatársát is megbüntették, március 15-én pedig a munkájukat végző újságírókat is igazoltattak a rendőrök.

Valószínűleg hasonlóan jár el a rendőrség azokkal szemben is, akik a március 15-i diáktüntetés hivatalos lezárása után a Rákóczi úton vonultak fel, néhányan rövid időre leültek a zebrára vagy az úttesten vonultak. A hasonló esetek elkerülésére még az ilyen spontán vonulásoknál is érdemes néhány szabályt betartani

Február 23-án a Független Diákparlament szervezett felvonulást és tüntetést a magyar oktatás modernizálásáért. A békés demonstráció hivatalos lezárása után többen folytatták a tüntetést. A kb. 30 fős csoport az Alkotmány utcán a Vadász utca felé vonult tovább, sokan az úttesten gyalogoltak. A Vadász utca végén zárták körül őket a rendőrök, majd egyenként igazoltatták őket közlekedési szabálysértés gyanújával.

A diáktüntetések szervezői szolidaritásból, a diákok összetartása jegyében, és a véleményszabadságban való hitük miatt úgy döntöttek, segíteni fognak az aránytalan rendőri fellépés után megbírságolt résztvevőkön, és pénzügyi alapot hoztak létre a diákok bírságának kifizetésére.

A Diákvagyok Mozgalom pár nap alatt negyven diák büntetésének megfelelő összeget, azaz 2 millió forintot gyűjtött össze.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet is kiállt a diákok mellett, így fellebbezések is fognak indulni. Ezeknél a büntetések mérséklése lesz a cél, a TASZ jogászai szerint azok teljes eltörlésére nem lehet számítani.

Forrás

Kép forrása: Balogh Zoltán, MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Megbüntették a diáktüntetés résztvevőit, de 2 millió forint gyűlt össze a bírságra

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 196

More in Felsőoktatás, Közoktatás, Szakképzés
Ösztöndíjpályázat kiemelkedően teljesítő diákhiteles hallgatóknak
Ösztöndíjpályázat kiemelkedően teljesítő diákhiteles hallgatóknak

Ösztöndíjpályázatot hirdet a Diákhitel Központ, a nyertesek 10 hónapon át havi 70 ezer forintot kapnak. A...

A szakképzés hatékonyságát segítő program indul Veszprém megyében
A szakképzés hatékonyságát segítő program indul Veszprém megyében

A képzés hatékonyságát növelő programra nyert támogatást a Veszprémi Szakképzési Centrum. Az uniós támogatásból Veszprém megye...

Close