Megoldódik az informatikushiány?

Már egy éve folyamatosan attól hangos a média, hogy 22 000 informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Úgy tűnik, volt hatása a rengeteg ezzel kapcsolatos hírnek, hiszen a Felvi.hu adatai alapján 2005 óta nem vettek fel annyi embert informatikai képzésekre az országban, mint idén.

2017 szeptemberétől konkrétan 6456 informatikushallgató kezdte meg a tanulmányait, legutóbb 2005-ben kezdtek többen informatikusnak tanulni, konkrétan 6592-en.

Nem csak egyetemi végzettséggel rendelkező informatikusokra van szükség a munkaerőpiacon, éppen ezért ma már számos magániskola kínál informatikai képzéseket. A legtöbb iskola segít a képzés után az elhelyezkedésben, sőt néhány még állásgaranciát is vállal. Emellett a cégek maguk kezdték el képezni az informatikusokat, hogy csökkentsék a munkaerő-hiányt.

Bár nagyon csábító a nem ritkán 400 ezres kezdőfizetés informatikusként, de az informatikushiány sajnos nem oldódik meg egykönnyen. A hiány egyik fő oka az alacsony számú, és nem megfelelő informatikaóra a közoktatásban, illetve a képzett munkaerő külföldre áramlása. Amíg ezek a problémák nem oldódnak meg, marad az informatikushiány.

 

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Megoldódik az informatikushiány?

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.48)