PDSZ: az új törvény alkalmatlan a szakképzés reformjára

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kedden elfogadott új jogszabály jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy a szakképzésben kívánatos reform alapjául szolgáljon.

Az érdekképviselet  az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: felháborodva értesültek arról, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége érdemi módosítások nélkül elfogadta a szakképzési törvényjavaslatot. A javaslat elkészítése során érdemi egyeztetést nem folytatott a kormány, s a jogalkotási törvény vonatkozó előírásait is semmibe vették.

„A szakképzési törvény úgy helyez a mai jogállásukhoz képest jogfosztott állapotba 32 ezer pedagógust és oktatót, hogy cserében garanciák nélküli béremelést és cinikus módon béralkut ígér egy olyan szférában, ahol ennek végképp nincs realitása” – emelték ki.

A PDSZ a következő időszakban mindent meg fog tenni azért, hogy az elfogadott javaslat ebben a formában ne léphessen hatályba – írták.

Az Országgyűlés 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett fogadta el a szakképzésről szóló javaslatot, amely a 2011-ben elfogadott elődjét váltja fel. Ennek részeként teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása.

A PDSZ mellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is tiltakozik az ellen, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Határozottan elutasítják, hogy a szakképzésben dolgozók elveszítsék közalkalmazotti jogviszonyukat.

A PSZ véleménye szerint a törvény előkészítésekor az előterjesztő innovációs tárca megsértette a jogalkotásról és a társadalmi egyeztetésről szóló jogszabályokat. Az új törvény továbbá – ha életbe lépne – komoly munkajogi és szakmai kockázatot jelentene az érintett munkáltatóknak és munkavállalóknak – mutattak rá.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

PDSZ: az új törvény alkalmatlan a szakképzés reformjára

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
More in Szakképzés
Egyre több magyar felnőtt vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen
Felnőttként is érdemes visszaülni az iskolapadba

Időről időre változik, hogy éppen melyek a legkeresettebb foglalkozások, egy viszont biztos: ma Magyarországon megéri szakmát...

Elindítja az ország első középiskolai 3D-s szakemberképzését a Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium
Elfogadta az Országgyűlés az új szakképzési törvényt

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a...

Close