Szakmatanulás egyetem vagy főiskola után – Ezek a legfontosabb tudnivalók

A diplomások számára az OKJ-s képzések ingyenes iskolai rendszerű vagy térítéses iskolarendszeren kívüli formában is elvégezhetőek, jövő szeptembertől ugyanakkor jelentősen átalakul a szakmatanulás rendszere. A Centrum Oktatóközpont összegyűjtötte a legfontosabb információkat és változásokat.

Az iskolai rendszerű képzésekért most és jövő szeptembertől sem kell fizetni, az első két képesítés megszerzése ingyenes azoknak is, akiknek már van diplomájuk. Azok viszont, akik rugalmasabb időbeosztásban, rövidebb idő alatt szeretnének szakmát tanulni, fizetős, iskolarendszeren kívüli tanfolyamokon is szerezhetnek OKJ-s bizonyítványt.

A felnőttképzők 2020. december 31-ig még a mostani feltételekkel indíthatják képzéseiket, ugyanakkor a vizsgákat a képzésben részt vevőknek 2022 végéig le kell tenniük.

„Azoknak, akik még a jelenlegi rendszerben szeretnének OKJ-s bizonyítványt szerezni, érdemes minél előbb jelentkezniük a kiszemelt képzésekre, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt.”- írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Azt, hogy milyen képzések közül lehet választani, az Országos Képzési Jegyzékben tekinthetők meg.

A jelenlegi Képzési Jegyzékben több olyan szakma is szerepel, melyeket csak főiskolai vagy egyetemi diplomával lehet elkezdeni. Ilyen például a Közművelődési szakember, mely felnőttképzésben is elvégezhető.

2020 szeptemberétől azonban radikálisan lecsökken az OKJ-s szakmák száma, a legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, legalább két év alatt – iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Szakmatanulás egyetem vagy főiskola után – Ezek a legfontosabb tudnivalók

Olvasáshoz szükséges idő: 1 min
0
More in Felnőttképzés, Felsőoktatás, Szakképzés, Szakmák
Diákokról állított hazugságot a kormányközeli lap
PDSZ: az új törvény alkalmatlan a szakképzés reformjára

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kedden elfogadott új jogszabály jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy...

Egyre több magyar felnőtt vesz részt valamilyen iskolarendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésen
Felnőttként is érdemes visszaülni az iskolapadba

Időről időre változik, hogy éppen melyek a legkeresettebb foglalkozások, egy viszont biztos: ma Magyarországon megéri szakmát...

Close