Rugalmasabb felnőttképzést szeretnének a cégek az érdekképviseletek szerint

A felnőttképzési kutatásban megkérdezett cégek többsége véli úgy, hogy a felnőttképzés rugalmasabb szabályozása ösztönözhetné jobban a gazdasági szereplőket dolgozóik képzésére, továbbképzésére, illetve annak támogatására – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara, valamint a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) kutatásaiból.

A szövetség hétfői közleménye szerint a vállalkozók a versenyképesség és a versenyelőny fokozása, a hatékonyság javítása és a technológiai változások miatt, illetve a munkavállalók megtartása érdekében költenének felnőttképzésre.

A megkérdezettek fele tudatos, tervezett folyamatnak értékelte a saját képzési gyakorlatát. Erre utal, hogy meghatározó hányaduk kötött képzési együttműködést oktatási intézményekkel, képzési szakértő szolgáltatókkal, akkreditált oktatási-képzési vállalkozással, és sokuknak van saját tananyaga és mentori rendszere – írták.

Hozzátették: a vállalkozók ugyanakkor rövidítenék a képzési időt, és jobban támaszkodnának a digitális tanulási lehetőségekre.

A munkaadók a visszajelzések alapján a fizikai munkát végzőknél leginkább a pontosságot, precizitást, a terhelhetőséget és az önálló munkavégzés képességét értékelik a legtöbbre. Az idegennyelvű kommunikációt, illetve a digitális tartalmak létrehozását kevésbé tartják fontosnak.

A Felnőttképzők Szövetsége a cégekhez hasonlóan szorgalmazná az önálló felnőttképzési jogszabály megteremtését – közölték.

A jövőre életbe lépő szakképzési átalakítás a felnőttképzőket is jelentősen érinti, hiszen az intézmények 2020. december 31. után nem indíthatnak OKJ-s képzéseket, így megszűnik annak a lehetősége, hogy a tanulni vágyók rövidebb idő alatt, rugalmasabb ütemezésben szerezzenek szakképzést.

„Azoknak, akik még a jelenlegi rendszerben szeretnének OKJ-s bizonyítványt szerezni, érdemes minél előbb jelentkezniük a kiszemelt képzésekre, mert a hamarosan életbe lépő változások miatt jelentősen megnövekedett az igény a felnőttképzésben, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ-s tanfolyamok iránt.” – írja közleményében a Centrum Oktatóközpont.

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Rugalmasabb felnőttképzést szeretnének a cégek az érdekképviseletek szerint

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 149

More in Felnőttképzés
Debreceni Nyári Egyetem: 37 országból 183 diák tanul magyarul
Ezt az 5 szakmát választják a legtöbben

A pénzügyi és a gépkezelő szakmák vezetik a népszerűségi listát a Centrum Oktatóközpont felmérése alapján. A...

Ez a 10 legnépszerűbb OKJ képzés
Ezek a legnépszerűbb érettségivel elkezdhető OKJ-s képzések

Bérügyintéző, társadalombiztosítási ügyintéző, pénzügyi-számviteli ügyintéző, pénztárkezelő és valutapénztáros, rendezvényszervező – a Centrum Oktatóközpont adatai szerint ezek...

Close