Vegyes oktatási renddel indul a tanév az SZTE-n

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és a hallgatók egészségének megóvása érdekében szigorú intézkedések mellett, vegyes oktatási renddel kezdődik a tanév hétfőn a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg.

Az intézmény a határon túli hallgatók esetében rugalmasan kezeli a jelenléti oktatás tényleges kezdési dátumát. Amennyiben a hallgató szeptember 7-től nem tud csatlakozni a jelenléti oktatáshoz, akkor online kell jelentkeznie, és részt vennie a képzésben legfeljebb október 25-ig.

Az elsőévesek beiratkozása során, valamint a kollégiumi és könyvtári látogatások alkalmával kötelező a pre-triázs kérdőív kitöltése és a testhőmérséklet ellenőrzése. Az SZTE épületeibe belépő hallgatóknak – többek között – kötelező az intézmény területén a védőtávolság megtartása. A kollégiumokban szünetel a vendégfogadás, tilos az alkoholfogyasztás és rendezvények tartása, a közös helyiségekben és a közlekedőkben pedig a távolságtartás szabályai érvényesek.

Több mint 8 ezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptembertől az SZTE-n, közülük mintegy 6300-at az általános és pótfelvételi eljárás során vett fel az intézmény. Az ERASMUS+ és a CEEPUS programmal 101 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az intézményben. A fizetős egészségügyi képzéseire összesen 1226 hallgató nyert felvételt, a legtöbben az angol és a német nyelvű orvosképzésre jelentkeztek, főként Németországból, Iránból, Dél-Koreából, Izraelből és Japánból. A nem egészségügyi képzésekre 36 országból összesen 134 külföldi hallgatót vettek fel, többségük Kínából, Pakisztánból, Nigériából, Kamerunból és Azerbajdzsánból érkezik. Hozzájuk 260 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató is csatlakozik.

A felsőoktatási intézmény 24 órában hívható call-centerben, valamint e-mailen nemcsak a koronavírus-teszteléssel kapcsolatban lehet információkat kapni, hanem az évkezdéssel, kollégiumi elhelyezéssel és az országba történő beutazással kapcsolatban is, sőt igény esetén telefonos életvezetési és háziorvosi segítség is kérhető. Emellett az intézmény egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR-teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg. Akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, karantén-kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az SZTE.

A külföldi hallgatók a Magyarországra történő beutazáshoz szükséges tanulmányi igazolást is online igényelhetik, ebből már több mint 1500-at állított ki a szegedi intézmény.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Vegyes oktatási renddel indul a tanév az SZTE-n

Olvasáshoz szükséges idő: 3 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.58)