Hány pont elég az idei középiskolai szóbelire?

Bár az írásbeli vizsgák lezárultak, van még miért izgulniuk azoknak, akik jövőre középiskolában folytatják a tanulmányaikat.

Pontos információk még nem állnak rendelkezésre a ponthatárokkal kapcsolatban, de a tavalyi eredményekből már lehet következtetni. A tavalyi ponthatárokra és a pontszámítás módjára vonatkozó összes információt, valamint az idén már meglévő pontok legnagyobb része megtalálható a felvizs.ga oldalon.

Az idei eredményeket február végén közlik majd az iskolák.

 

Hatodikosok:

A jó magyarosoknak kedvezett az idei felvételi, nagyon könnyű volt a matek, és nehéz a magyar feladatsor. Éppen ezért a matek átlagok sokkal magasabbak, a magyarok picit alacsonyabbak, ami együtt nagyjából azt adja ki, hogy az előző évinél nagyjából 10 ponttal magasabb átlagot írtak a gyerekek.

A Dívány.hu a pontszámítási sajátosságok és a tavalyi szóbeli behívási határok alapján megbecsülte a legkapósabb iskolák idei behívási ponthatárait. A várható pontok számításának módja itt olvasható. 

Apáczai – 82 pont

Eötvös – 138/137

Fazekas – matek tagozat: 140 pont – általános: 126 pont

Radnóti – 82 pont

Trefort – 94 pont

Toldy – 270 pont

Városmajori – 81/83 pont

 

Nyolcadikosok

A nyolcadikosok jóslása bizonytalanabb, mint a hatodikosoké, mert egyelőre sokkal kevesebb adat hasonlítható össze a tavalyival, és a legfelkapottabb iskolák közül még egy sem tett közzé átlagokat.

A matek idén kicsit nehezebb, a magyar pedig kicsit könnyebb volt a tavalyi felvételihez képest.  A szaktanárok jól összerakott, korrekt feladatsorként értékelték az idei feladatsort. Az eddig kijött összehasonlítható adatok szerint az idei átlagpontszám a tavalyi 96,65 százaléka. Összességében tehát a pontszámok várhatóan hasonlóan alakulnak majd, mint tavaly.

Apáczai – matek tagozat: 60 pont – humán tagozat: 60,5 pont

Berzsenyi – matek tagozat: 130 – nyelvi tagozat 110 pont

Eötvös – matek tagozat: 133 pont – humán-nyelv tagozat: 134 pont

Fazekas reál tagozat: 123 – humán tagozat: 113

Kőrösi Csoma Sándor – 100 pont

Rákóczi (4+1 éves) – angol tagozat: 116 – német tagozat: 108

Szent László – angol tagozat: 67,2 – nyelvi előkészítős természettudományi osztály 65 pont

Városmajori gimnázium – 84 pont

Veres Pálné – nyelvi és humán tagozat: 126/127 pont – reál tagozat: 164 pont

 

Szóbeli vizsgát csak az a gimnázium vagy szakgimnázium szervezhet, amelyik korábban előírta a központi írásbeli vizsgán való részvételt, és a jelentkezők száma több mint kétszeresen meghaladja a felvehető diákok számát (három év átlagát veszik figyelembe).

A szóbeli vizsgák 2018. február 22. és március 13. között zajlanak majd az iskolákban. A szóbeli vizsgák megszervezésére minden középiskola legalább három napot köteles kijelölni.

A szóbeli vizsga kérdései az adott középiskola felvételi tájékoztatójában nyilvánosságra hozott követelményekre épülnek.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Hány pont elég az idei középiskolai szóbelire?

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.7)