Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben

Csaknem 30 professzor várja idén a fiatalokat az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján: a Debreceni Egyetem (DE) zeneművészeti kara július 15. és 24. között rendezi meg hagyományos programját, a mesterkurzusok mellett a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarba is lehet jelentkezni – közölte az egyetem sajtószolgálata pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a 14 hangszeres és énekes mesterkurzus mellett zenekari játékra – a hárfától a basszusharsonán és a cimbalmon át az ütőhangszerekig – csaknem 20 hangszeren várja a fiatal zenészeket a nyári akadémia.

A debreceni zeneművészeti kar a 16 évesnél idősebb szakközépiskolás növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és ifjú zenetanárok előtt nyitja meg kapuit július 15-én, akik szeretnék képességeiket fejleszteni, technikájukat csiszolni, zenei előadókészségüket megmutatni. Tavaly 22 nemzet zenekedvelő fiataljai vettek részt a rendezvényen – jelezte Váradi Judit, az akadémia művészeti igazgatója.

Hozzátette: a 18. nyári kurzuson 4 országból 28 professzor tart majd 5-10 napos mesterkurzusokat, a hazai zeneművészek mellett többek között Németországból, Japánból és Szlovákiából is érkeznek vendégoktatók.

Most először kapcsolódik be a munkába Jozef Lupták szlovák gordonkaművész, Rodrigo Perez Vila spanyol szaxofonista és Jóföldi Anett fuvolaművész.

A mesterkurzusokat tartó professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn sorozatban ingyenes hangversenyeket is adnak az akadémia ideje alatt a zeneművészeti karon, csakúgy, mint a korábbi években.

Az ifjú zeneművészek nemcsak tőlük tanulhatnak az egyéni képzéseken, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába, amelyet a hagyományokhoz hűen Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a nemzet művésze irányít.

A világzenekar ezúttal is négyállomásos koncertturnéra indul a nyári akadémia zárását követően. Elsőként a debreceni Kölcsey központban lépnek fel, majd Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Résztvevői lesznek a Klassz a parton sorozatnak Balatonfüreden, végül Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia koncerttermében adnak záróhangversenyt az idén 85 éves Vásáry Tamással – ismertette Váradi Judit.

Forrás: MTI

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

Cached Query Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") needs refreshing in 88

More in Felnőttképzés, Felsőoktatás, Karrier, Szakképzés, Szakmák
Balog: újabb iskolát építhet Irakban a kormány

Újabb iskolát építhet Irakban a magyar kormány – közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a...

Pécsen rendezik a nemzetközi kínai nyelvi verseny elődöntőjét
Pécsen rendezik a nemzetközi kínai nyelvi verseny elődöntőjét

Pécs ad otthont pénteken a Chinese Bridge, azaz a Kínai Híd elnevezésű nemzetközi kínai nyelvi verseny...

Close