Mennyibe kerül megszerezni a jogosítványt? – Most megmutatjuk

Jogosítványt szeretnél, de nem tudod, milyen költségekkel kell számolnod? A TőzsdeFórum összeszedte a legfontosabb információkat a jogosítványszerzéssel kapcsolatban.

A jogosítvány költségeinek legnagyobb részét a tanfolyamok díja teszi ki. Az elméleti oktatás 15-30 ezer forintba kerül. A tantermi és az elearning KRESZ-tanfolyamok árai között a legtöbbször nincs különbség. Egyes iskolák kínálnak “gyorsított” tanfolyamokat is, ezeket rövidebb idő alatt lehet elvégezni, viszont sokkal intenzívebb maga az oktatás, és a kevés rendelkezésre álló idő miatt jellemzően 10-20 ezerrel drágább is.

Fontos tudni, hogy a kormány 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját. A visszatérítés 25 ezer forintos értékhatárig jár, és akkor is igényelhető, ha valaki a KRESZ vizsga után nem megy rögtön a gyakorlati oktatásra. A visszafizetést akkor igényelhetik a fiatalok, ha vizsga napján még nem töltötték be a 20. életévüket.

A gyakorlati képzés során minimum 30 órán kell részt venni. Az óradíjak – iskolától függően – általában 4 és 5 ezer forint között mozognak. Van, ahol a pótórák ára megegyezik a normál díjjal, de egyes helyeken 500 vagy 1000 forinttal többet kérnek a plusz órákért.

Az egészségügyi oktatás nem kötelező, de ajánlott, nagyjából 8-10 ezer forintot kell rászánni. A közúti elsősegély vizsga díja a hatósági díjszabás szerint 6850 forintba kerül. A vezetés megkezdéséhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat 7200 forint, a KRESZ vizsga 4600 forint, a forgalmi vizsga ára pedig 11 ezer.

Tehát egy B kategóriás jogosítvány iskolától függően 150-200 000 forintba kerül. Az iskolák többségénél azonban kamatmentes részletfizetést is lehet választani.

További plusz költséggel jár, ha némelyik vizsgát csak többszöri nekifutás után tudja a résztvevő teljesíteni, vagy ha idő közben iskolát vált.

Több autósiskola a szezon kezdetére való tekintettel a bizonyos határidőig leadott jelentkezések után kedvezményeket ad. Ilyen esetben akár 20-30 ezer forintot is lehet spórolni. Az akciós ajánlatok esetén mindenképpen – még a szerződés aláírása előtt – le kell tisztázni a kedvezmény érvényesítésének pontos feltételeit.

Forrás

Megosztom a cikket:

Pin It on Pinterest

Share This

Mennyibe kerül megszerezni a jogosítványt? – Most megmutatjuk

Olvasáshoz szükséges idő: 2 min
0
AIRPRESS LOADED

+ 401 | Adatok?filterByFormula=OR({ID} = "") (0.43)